Chuck Billy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chuck Billy
Základní informace
Rodné jménoCharles Billy
PřezdívkaChuck
Narození23. června 1962 (61 let)
USA Almeda County, Kalifornie, USA
PůvodUSA Dublin, Kalifornie, USA
Žánrythrash metal
Povoláníhudebník
Nástrojezpěv
Hlasový oborbaryton
Aktivní roky1978–současnost
Příbuzná témataTestament
Webwww.testamentlegions.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charles „Chuck“ Billy (* 23. června 1962 Alameda County, Kalifornie) je americký metalový zpěvák a skladatel, jenž se proslavil jako zpěvák skupiny Testament. Své fanoušky někdy nazývá „native brothers and sisters“ (domorodí bratři a sestry).

Život[editovat | editovat zdroj]

Billy se narodil indiánskému otci a mexické matce. Jeho otec pochází z domorodých Američanů Pomo, původních obyvatel severní Kalifornie. Billy je hrdý na své indiánské dědictví.[1][2]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Billy Chuck přišel do skupiny Testament v roce 1986, poté co se kapela přejmenovala z názvu Legacy. V roce 1987 Billy zpíval na debutovém albu skupiny The Legacy, které obsahovalo jedinou skladbu od Billyho, a to „Do or Die“.

Sestavy v Testamentu se v průběhu let měnily, nicméně Billy Chuck a kytarista Eric Peterson jsou jedinými stálými členy skupiny, kteří hráli na všech studiových albech kapely. Billyho vokální styl se v průběhu let dost změnil, z čistého, pronikavého thrashového stylu k nižšímu rejstříku blížícímu se k growlingu. Na albu Low smíchal oba styly vokálů, někdy i v rámci jedné písně.[3]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Billyho skladby „Trail of Tears“, „Allegiance“ a „Native Blood“ jsou poctou jeho indiánského dědictví.

Od roku 1991 je ženatý s Tiffany Billy.

V roce 2001 mu byl diagnostikován seminom ze zárodečných buněk, jednalo o vzácnou zdravotní situaci, protože tento typ rakoviny se u mužů obvykle projevuje v oblasti varlat, zatímco v případě Billyho se nádor objevil poblíž jeho srdce. Billy se po 2 letech chemoterapií a operací úspěšně uzdravil.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RAMIREZ, Carlos RamirezCarlos. Testament's Chuck Billy Opens Up About His Native American Upbringing. Noisecreep [online]. 2012-01-12 [cit. 2023-06-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BLABBERMOUTH.NET - TESTAMENT Frontman Is Hoping To Record 'Really Brutal' New Album. web.archive.org [online]. 2011-06-06 [cit. 2023-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-06-06. 
  3. Testament Songs, Albums, Reviews, Bio & More. AllMusic [online]. [cit. 2023-06-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. BLABBERMOUTH.NET - TESTAMENT Singer Talks About Beating Cancer. web.archive.org [online]. 2011-06-06 [cit. 2023-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-06-06.