Chreščatyk (stanice metra v Kyjevě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chreščatyk
Původní názevХрещатик
StátUkrajina
MěstoKyjev
ČtvrťCentr
UliceChreščatyk
Vznik6. listopad 1960
LinkySvjatošynsko-Brovarska , přestup na linku Obolonsko-Teremkivska vestibulem do stanice Majdan Nezaležnosti
Technické informace
Počet nástupišť1 ostrovní
Délka nástupiště100 m
Šířka nástupiště19,7 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chreščatyk (ukrajinsky Хрещатик) je stanice kyjevského metra na Svjatošynsko-Brovarské lince. Stanice je pojmenovaná po hlavní ulici Chreščatyk.

Je to přestupní stanice na Obolonsko-Teremkivskou linku vestibulem do stanice Majdan Nezaležnosti. Za stanicí se nachází traťová spojka do stanic Majdan Nezaležnosti na Obolonsko-Teremkivské lince a Klovska na Syrecko-Pečerské lince.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Stanice je trojlodní, kdy pilíře jsou obloženy mramorem. V 80. letech 20. století byl obklad kolejových zdí stanice nahrazen mramorem.

Uprostřed nástupiště se nacházejí schody vedoucí do stanice Majdan Nezaležnosti. Na každé straně se nacházejí tři vstupy, na straně u nástupišť směrem k stanici Teatralna se nachází původní přestupní chodba, ta ve špičkách funguje pouze v jednom směru pro cestující ze stanice Majdan Nezaležnosti, na druhé straně u nástupišť směrem k stanici Arsenalna se nachází druhá chodba, tak funguje pro přestup do stanice Majdan Nezaležnosti. Na pilířích u vstupů se nachází světelné (červené/zelené) ukazatele, které ukazují jestli je chodba přístupná či ne.

Stanice má tři vestibuly, první vestibul z roku 1960 ústí do ulice Chreščatyk, na východním konci vestibulu se nachází bas-reliéf se znakem Ukrajinské SSR. Druhý vestibul ústí do Instytutské ulice a třetí vestibul ústí do ulice Architektora Horodeckoho. Všechny tři vestibuly jsou s nástupištěm spojeny eskalátory.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Хрещатик (станція метро) na ukrajinské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Akademmistečko Metro v KyjevěSvjatošynsko-Brovarska směr Lisova
Teatralna Chreščatyk Arsenalna

AkademmistečkoŽytomyrskaSvjatošyn Bezbariérový přístupNyvkyBerestejskaŠuljavskaPolitechničnyj instytutVokzalnaUniversytetTeatralna Chreščatyk ArsenalnaDniproHidroparkLivoberežna Bezbariérový přístupDarnycja Bezbariérový přístupČernihivskaLisova Bezbariérový přístup