Chodníček smrti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chodníček smrti
chodník po rozšíření
chodník po rozšíření
Základní informace
TypChodník
Délka250 metrů
Datum otevření1978 (původní), 2019 (po přestavbě)
Lokalizace
Souřadnice
Map
StartVinohradská
CílHlavní nádraží
ZajímavostiU Hlavního nádraží končil tři roky „do ztracena” viz Galerie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chodníček smrti byl médii užívaný název pro úzkou pěší cestu podél Legerovy a Wilsonovy ulice spojující Hlavní nádraží a křižovatku před budovami Národního muzea.[1][2][3][4]

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Chodci měli náročné podmínky pro překonání trasy 250 metrů dlouhého chodníčku ze dvou hlavních důvodů: kvůli nedostatečné šířce (v některých úsecích měl šířku pouhých 30 centimetrů) a kvůli intenzivní automobilové dopravě přiléhající severojižní magistrály. Po přestavbě na podzim roku 2019 byl chodníček transformován na plnohodnotný bezpečný chodník.[1][2]

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Chodníček začínal na křižovatce ulic Vinohradské a Legerovy, se kterou souběžně pokračoval do ulice Wilsonova. Tam míjel vjezd do garáží přiléhajících k hlavnímu nádraží. A v podobě pouze obrubníku pokračoval k bočnímu vchodu Fantovy budovy. Úsek od křižovatky ke garážím byl přestavbou z roku 2019 rozšířen, ale dál k Fantově budově nikoliv.[2][5] Na tuto rekonstrukci o čtyři roky později (na jaře 2024) navázala Správa Železnic, otevřením průchodu skrz zeď do té doby oddělující konec chodníku od prvního nástupiště nádraží. Díky tomu se chodci z chodníku bezpečně dostanou až do prostor nádraží.[6]

Přestavba[editovat | editovat zdroj]

Přestavba na podzim roku 2019 změnila rozměry i bezpečnost chodníku. Z původních 30 cm se chodník rozšířil na 175 centimetrů v nejužším místě, v nejširším místě pak dosáhl chodník šířky tří metrů. Stavba navazuje na rekonstrukci muzejní oázy, prostoru mezi starou a novou budovou Národního muzea. Dlažba chodníku stejně jako oázy, je žula z Mrákotína. Přestavba chodníku stála 6 milionů korun.[1][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Tento počin ocení celý svět. Praha po 40 letech rozšíří chodníček smrti na hlavní nádraží - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-09-02]. Dostupné online. 
  2. a b c REFRESHER. Nechvalně proslulý „chodníček smrti“ v Praze u hlavního nádraží je pryč. Nahradil ho bezpečnější a širší. refresher.cz [online]. [cit. 2023-09-02]. Dostupné online. 
  3. a b Pěšky z Hlavního nádraží na metro A za pět minut. „Chodníček smrti“ je rozšířený, počet jízdních pruhů magistrály zůstal stejný (Portál hlavního města Prahy). www.praha.eu [online]. [cit. 2023-09-02]. Dostupné online. 
  4. LESÁKOVÁ, Marie. Pěším u hlavního nádraží v Praze už nepůjde o život, vyrostl tu chodník. iDNES.cz [online]. 2019-11-18 [cit. 2023-09-02]. Dostupné online. 
  5. RUBEŠ, Jan; MIKULKA, Jan. Příšerné změny: Tohle se Praze nepovedlo! [online]. 2023-28-05 [cit. 2023-09-02]. Od času 2:37. Dostupné online. 
  6. Plot zmizel, z chodníku u pražské magistrály jde projít na hlavní nádraží [online]. [cit. 2024-04-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu.