Chirurgický systém da Vinci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chirurgický systém da Vinci Xi

Chirurgický systém da Vinci je robotický chirurgický systém, který využívá minimálně invazivní chirurgický přístup. Systém vyrábí společnost Intuitive Surgical. Používá se pro prostatektomii a stále častěji pro opravy srdečních chlopní a pro renální[1] a gynekologické chirurgické zákroky.[2][3]

V roce 2012 byl použit při odhadovaných 200 000 operacích, nejčastěji při hysterektomii a odstranění prostaty.[4] Systém se nazývá „da Vinci“ částečně proto, že da Vinciho studium lidské anatomie nakonec vedlo k návrhu historicky prvního známého robota.[5]

Využití v medicíně[editovat | editovat zdroj]

Systém byl použit v následujících postupech:

Přístroj[editovat | editovat zdroj]

Systém da Vinci: pacientská komponenta (vlevo) a chirurgická konzole (vpravo)
Chirurgická konzole v léčebném centru v Addenbrooke's Hospital v anglickém Cambridge

Systém da Vinci se skládá z chirurgické konzole, která je obvykle ve stejné místnosti jako pacient, a pacientské komponenty se třemi až čtyřmi interaktivními robotickými rameny (v závislosti na modelu) ovládanými z konzoli. Ramena drží předměty a mohou fungovat jako skalpely, nůžky, elektrochirurgické přístroje nebo úchopné nástroje. Poslední rameno ovládá 3D kamery.[7] Chirurg používá ovládací prvky konzole k manévrování s robotickými pažemi k výkonu na pacientu ležícímu na pacientské komponentě. Systém vždy vyžaduje lidskou obsluhu.

Schválení FDA[editovat | editovat zdroj]

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Spojených států schválil v roce 2000 chirurgický systém da Vinci pro použití u dospělých a dětí při urologických chirurgických zákrocích, obecných laparoskopických chirurgických zákrocích, gynekologických laparoskopických chirurgických zákrocích, obecných nekardiovaskulárních torakoskopických chirurgických zákrocích a torakoskopicky asistovaných kardiotomických zákrocích.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku da Vinci Surgical System na anglické Wikipedii.

  1. FATIMA, Sakina. da Vinci Xi surgical robot perform kidney surgery in Dubai. The Siasat Daily [online]. Siasat Press, 2022-05-19 [cit. 2023-08-25]. Skupina chirurgů a chirurgický robot Da Vinci Xi v Dubaji provedli operaci u pacienta z Emirátů, který trpěl ucpáním horní části močovodu.. Dostupné online. (anglicky) 
  2. GERENCHER, Kristen. Robots as surgical enablers. MarketWatch [online]. MarketWatch, 2005-02-03 [cit. 2023-08-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. FEDER, Barnaby J. Prepping Robots to Perform Surgery. The New York Times [online]. The New York Times Company, 2008-05-04 [cit. 2023-08-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Babbage Science and technology. Surgical robots: The kindness of strangers. The Economist [online]. The Economist Group, 2012-01-18 [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Company – Past Present Future [online]. [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Vall d’Hebron achieves the first fully robotic lung transplant with a new access route [online]. Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut, 2023-04-17 [cit. 2023-08-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. How the da Vinci Si Works [online]. NYU Langone Health [cit. 2023-08-30]. Dostupné online. (anglicky)