Cherut (noviny)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cherut
Datum založení1942
Datum zániku1965
Jazykhebrejština
Země původuIzraelIzrael Izrael
Klíčové osoby
MajitelIrgun
EditorJochanan Bader
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cherut (hebrejsky חרות, doslova Svoboda) byl název několika hebrejsky psaných periodik vycházejících v osmanské Palestině, v mandátní Palestině a v Izraeli ve 20. století.

Sefardský deník v Jeruzalémě[editovat | editovat zdroj]

V roce 1909 začal v Jeruzalémě vycházet týdeník Cherut, jehož vydavatelem byl Chajim Ben Atar. List byl tiskovou platformou místní sefardské komunity. V roce 1912 se stal deníkem. Během první světové války zůstal kvůli tureckým represím nakonec jediným hebrejským periodikem v tehdejší osmanské Palestině.[1] Mezi hlavní postavy tohoto deníku patřil Avraham Elmalich, pozdější izraelský politik.[2]

Noviny Irgunu[editovat | editovat zdroj]

Roku 1942 začala organizace Irgun vydávat vlastní list nazvaný Cherut. Šlo o nevelký občasník rozesílaný poštou zájemcům, popřípadě vylepovaný na veřejná prostranství. Byl ostře protibritsky zaměřený. Jeho vydávání trvalo až do roku 1948, kdy Irgun jako samostatná politická a vojenská síla zanikl.

Noviny Cherutu[editovat | editovat zdroj]

Další deník jménem Cherut byl založen roku 1948. Za jeho vznikem stála strana Cherut.[3] Roku 1965, kdy se sloučila strana Cherut s Liberální stranou, byl i deník Cherut sloučen se stranickým listem Liberálů do nového deníku ha-Jom, který ale o čtyři roky později zanikl.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Israeli Press [online]. Jewish Virtual Library [cit. 2011-05-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2002-09-11. (anglicky) 
  2. Avraham Elmalich [online]. Kneset [cit. 2011-04-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. LOUVISH, Misha (ed). Facts about Israel 1964/65. Jeruzalém: Ministry for Foreign Affairs, 1964. S. 154. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]