Cherry (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cherry
Původní názevCherry
Země původuUSAUSA USA
Jazykangličtina
Délka142 min
Žánrykrimi, drama
Předlohakniha Cherry (Nico Walker)
ScénářAngela Russo-Otstot Jessica Goldberg
RežieAnthony Russo Joe Russo
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleTom Holland, Ciara Bravo, Jack Reynor, Michael Rispoli, Jeffrey Wahlberg, Forrest Goodluck, Michael Gandolfini
ProdukceMatthew Rhodes
HudbaHenry Jackman
KameraNewton Thomas Siegel
StřihJeff Groth
Výroba a distribuce
Premiéra26. února 2021 (USA)
Produkční společnostAGBO
DistribuceApple TV+
Rozpočet40 milionů $
Cherry na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cherry je americký krimi drama film z roku 2021 režisérů Anthony a Joe Russoových, natočený na motivy stejnojmenného autofikčního románu spisovatele Nico Walkera. V hlavních rolích se představují Tom Holland, Ciara Bravo, Jack Reynor, Michael Rispoli a Jeff Wahlberg. Film sleduje příběh válečného veterána, trpícího PTSD, který se uchyluje k vykrádání bank, aby měl peníze na svou drogovou závislost.[1]

Film Cherry měl v amerických kinech premiéru 26. února 2021. Digitálně na Apple TV+ byl film vydán 12. března 2021, což je den, kdy měl film premiéru v ČR.[2] Film získal smíšené kritické ohlasy, které nejvíce chválily herecký výkon Hollanda, ale naopak kritizovaly režii a scénář.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Tom Holland Cherry
Ciara Bravo Emily
Jack Reynor drogový dealer Pills and Coke
Michael Rispoli Tommy
Jeff Wahlberg Jimenez
Forrest Goodluck James Lightwood
Michael Gandolfini bratranec Joe
Kyle Harvey Roy
Pooch Hall seržant Whomever
Damon Wayans seržant Masters
Thomas Lennon dr. Whomever
Kelli Berglund Madison Kowalski

Děj[editovat | editovat zdroj]

Cherry se na první pohled zamiluje do své spolužačky Emily. Jejich vztah rozkvétá, ale Emily se rozhodne odejít studovat do Montrealu. Cherry je zdrcen a přihlásí se do armády jako zdravotník, aby unikl svému zlomenému srdci. Těsně předtím, než se chystá odejít na základní výcvik, si Emily uvědomí svou chybu a přizná si, že je také zamilovaná do Cherryho a že si jsou určeni jeden druhému. Cherry se s Emily vezme ještě před nasazením do armády.

Během dvouleté služby v armádě trpí Cherry PTSD poté, co zažil několik děsivých zážitků, včetně toho, že viděl svého přítele Jimeneze uhořet a umřít. Aby se vyrovnal se svými záchvaty paniky a silnou úzkostí, po příjezdu domů zneužívá lék OxyContin, předepsaný jeho lékařem, který mu pomáhá snížit příznaky PTSD. Jeho rostoucí závislost začíná Emily frustrovat a v důsledku toho začne brát Cherryho léky, aby se vypořádala se svou vlastní frustrací z toho, že neví, jak ho podporovat bez drog. Oba se brzy stanou závislými na OxyContinu a nakonec na heroinu.

Poté, co místo hlídání trezoru plného drog, který patří dealerovi Cherryho, si většinu drog uvnitř trezoru Cherry a Emily vezmou pro sebe, je navštíví dealer uvidí prázdný trezor. Cherry se dozví, že majitelem trezoru je šéf jeho dealera Black a všechny tři chce teď zabít. Ve snaze získat peníze za drogy, které si vzali, vyloupí Charry banku a peníze vrátí. Aby měl peníze na další drogy, pokračuje v loupení bank i přes několik absťáků, kterými si spolu s Emily projde. Jednou se Emily předávkuje a téměř zemře v nemocnici. Matka Emily z toho viní Cherryho a řekne mu, aby ji nechal na pokoji.

Za pár měsíců Emily opouští své odvykací středisko a znovu se sejde s Cherrym. Ten se ji snaží poslat zpět a přesvědčit ji, že pro ni není dobrý. Emily to nezajímá a řekne Cherrymu, že chce být s ním; bez ohledu na to, že zase začne brát drogy. Kvůli tomu Cherry potřebuje více peněz na drogy a požádá dealera a svého přítele Jamese Lightfoota, aby mu pomohli vyloupit několik banek najednou. Během loupeže dealer uteče a nechá Cherryho, aby vyloupil banku sám. Když Cherry odjíždí s Lightfootem v autě bez dealera, uvědomí si, že je dealer pravděpodobně práskne pokud ho chytí. Přesvědčí Lightfoota, aby otočil auto a jel ho hledat. Po nalezení dealera na ulici zjistní, že byl postřelen a vážně krvácí. Diskutují o tom, zda ho vzít do nemocnice, ale rozhodnou se, že je to příliš riskantní, a tak dealer umírá na střelnou ránu. Cherry a Lightfoot pak vyhodí jeho tělo na okraj silnice a odejdou.

Black později konfrontuje Cherryho před jeho domem, aby mu splatil dluh a Cherry se rozloučí s Emily před provedením poslední loupeže. Během loupeže Cherry přesvědčí pracovnici na pokladně, aby spustila alarm předtím, než odejde s penězi. Cherry dá Blackovi všechny peníze a poté vyjde na silnici a upoutá pozornost policie tím, že vystřelí ze své zbraně do vzduchu. Pak se posadí vedle silnice a naposledy si píchne drogy, předtím než dorazí policie a zatkne ho.

Cherry se zotavuje ve vězení, ve kterém stráví 14 let ve výkonu trestu a poté je propuštěn na podmínku. Když Cherry vychází z vězení, vidí Emily, která na něj čeká u auta.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Produkční společnost bratrů Russo AGBO koupila produkční práva k novele v srpnu 2018, když předčila nabídky od Warner Bros.[3] V březnu 2019 byl potvrzen Tom Holland v hlavní roli.[4] Zbytek obsazení byl potvrzen v říjnu toho roku.[5]

Natáčení mělo začít 15. července 2019.[6] Tvůrci měli v plánu natočit film v Ohiu, kde se odehrává novela a je to rodný stát bratrů Russoových, ale kvůli navrhovaným změnám daňových pobídek v Greater Cleveland Film Commission bylo plánované natáčení přesunuto do Kalifornie. Navrhované pobídky však byly sníženy ze 100 milionů na 40 milionů dolarů a výroba se vrátila státu Ohio.[7] Z tohoto důvodu natáčení začalo až 8. října 2019 v Cleveland Heights v Ohiu a bylo ukončeno v únoru 2020. Podle bratrů Russoových došlo k editacím filmu už při natáčení, aby mohli vidět, co ve filmu chybí, a jestli potřebují přepsat nebo přetočit části filmu.[8]

Hudba k filmu, kterou složil Henry Jackman, byla vydána studiem Lakeshore Records 26. února 2021 přes Apple Music.[9]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Cena Datum ceremoniálu Kategorie Nominovaní Výsledek
Motion Picture Sound Editors Golden Reel Awards 16. dubna 2021 Outstanding Achievement in Sound Editing – Sound Effects and Foley for Feature Film Mark Binder, Donald Flick, Michael Gilbert a Matthew Coby nominace
American Society of Cinematographers Awards 18. dubna 2021 Outstanding Achievement in Cinematography in Theatrical Releases Newton Thomas Sigel nominace

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cherry (2021 film) na anglické Wikipedii.

  1. Cherry - Cast and Crew. Apple TV+ Press [online]. [cit. 2021-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Totalfilm.cz [online]. 2021-03-03 [cit. 2021-04-21]. Dostupné online. 
  3. MCNARY, Dave; MCNARY, Dave. Variety [online]. 2018-08-24 [cit. 2021-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. D'ALESSANDRO, Anthony; D'ALESSANDRO, Anthony. Deadline [online]. 2019-03-11 [cit. 2021-04-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-09-04. (anglicky) 
  5. KROLL, Justin; KROLL, Justin. Variety [online]. 2019-10-03 [cit. 2021-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. OSORIA, Jacob. TheGWW.com [online]. 2019-04-27 [cit. 2021-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Russo brothers scrapped plans to film 'Cherry' in Cleveland because of Ohio Motion Picture Tax Credit kerfuffle. Crain's Cleveland Business [online]. 2019-08-16 [cit. 2021-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Joe Russo Calls Tom Holland's Cherry Performance Oscar-Worthy. Collider [online]. 2020-04-21 [cit. 2021-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Exclusive: Hear a Track From the 'Cherry' Soundtrack Composed by Henry Jackman. /Film [online]. 2021-01-15 [cit. 2021-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]