Château de Castelbouc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Château de Castelbouc
Poloha
AdresaSainte-Enimie, Gorges du Tarn Causses, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zřícenina skalního hradu Château de Castelbouc se nalézá na vysokém skalním útesu nad stejnojmennou osadou v údolí Gorges du Tarn asi 5 km jihovýchodně od městečka Sainte-Enimie ve francouzském departementu Lozère.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o hradu Château de Castelbouc pochází z 12. století, kdy jej vlastnil Etienne de Castelbouc, vazal Elie de Montbrun. Ten byl velitelem templářské komendy v Larzacu. Ve druhé polovině 16. století se jednotliví baroni z Gévaudanu rozhodli zničit četné hrady a tvrze v regionu - pravděpodobně proto, aby se zde nemohli ukrývat protestanti prchající v průběhu hugenotských válek. V roce 1592 byl rozbořen i hrad Château de Castelbouc.

Legenda[editovat | editovat zdroj]

Ve 13. století se Raymond de Castelbouc, tehdejší pán hradu, odmítl vydat na křížovou výpravu. Jeho příběh stojí u zrodu legendy, podle níž dostal hrad své jméno. Tato legenda vypráví, že během křížové výpravy, kdy všichni páni a muži z regionu odjeli, se pán, který se zdráhal bojovat, rozhodl zůstat na hradě. Pán si tak získal přízeň místních žen, které zoufale čekaly, až se jejich muži vrátí z křížové výpravy. Dělal vše, co bylo v jeho silách, aby uspokojil jejich touhy, a to natolik, že zemřel vyčerpáním. Po jeho smrti nad hradem létá jeho duch v podobě kozla, chlípného zvířete, který dal místu jméno.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Château de Castelbouc na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]