Cecilia Underwood, vévodkyně z Inverness

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lady Cecilia Underwood
vévodkyně z Inverness
Portrét
Narozeníasi 1785-89
Úmrtí1. srpna 1873
Kensingtonský palác, Londýn
ManželéSir George Huggin (1815-25)
Princ August Frederik (1831-43)
DynastieHannoverští (po sňatku)
OtecArthur Gore, 2. hrabě z Arranu
MatkaElizabeth Underwood
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cecilia Underwood, vévodkyně z Inverness (1785/89?1. srpna 1873, Londýn) byla původně milenka prince Augusta Frederika, vévody ze Sussexu (šestého syna krále Jiřího III.). Díky úmluvě o sňatcích členů britské královské rodiny z roku 1772 nakonec uzavřeli sňatek. I přesto se nemohla stát vévodkyní ze Sussexu po svém manželovi ani princeznou. Byl jí přidělen titul vévodkyně z Iverness královnou Viktorií dne 10. dubna 1840.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Datum narození Cecilie není znám, uvažuje se o letech 1785-89. Jejím otcem byl Arthur Gore, 2. hrabě z Arranu a její matkou Elizabeth, rozená Underwood. Byla oslovována jako Lady Cecilia Gore jako všechny dcery hrabat a šlechticů.

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Lady Cecilia byla poprvé provdána za sira George Buggina v květnu roku 1815. Z manželství nevzešli žádní potomci a George zemřel 12. dubna 1825.

Dne 2. května 1831 se provdala za prince Augusta Frederika, vévodu ze Sussexu, který byl šestým synem krále Jiřího III. Předtím byl princ již ženatý s Lady Augustou Murray, sňatek byl ale v roce 1794 anulován.

Vévodkyně z Iverness[editovat | editovat zdroj]

Jelikož byl sňatek morganatický, nemohla Lady Cecilia přijmout po svém muži titul vévodkyně ze Sussexu, ani být oslovována jako princezna. Namísto toho přijala matčino rodné jméno Underwood. Pár spolu žil v Kensingtonském paláci.

Lady Cecilia nikdy nebyla vnímána jako plnohodnotný člen britské královské rodiny. Nesměla zastávat žádnou diplomatickou funkci, která byla pro členy rodiny běžná a nesměla ani sedět po boku svého manžela během ceremoniálů, jelikož byla nižšího šlechtického původu. Jako kompenzaci ji nakonec v roce 1840 královna Viktorie jmenovala vévodkyní z Inverness a její mužští potomci směli titul dědit. Její manžel se tak stal kromě vévody ze Sussexu i hrabětem z Inverness.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Její manžel August Frederik zemřel v dubnu roku 1843 v Kensingtonském paláci. Lady Cecilia zde žila i nadále až do své smrti o 40 let později v srpnu roku 1873. Byla pochována vedle svého manžela.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cecilia Underwood, Duchess of Inverness na anglické Wikipedii.