Calvert Jones

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Calvert Jones
Narození4. prosince 1804
Swansea
Úmrtí7. listopadu 1877 (ve věku 72 let)
Bath
Alma materEtonská kolej
Oriel College
Povolánífotograf a malíř
RodičeCalvert Richard Jones a Prudence Mansell
Manžel(ka)Anne Harriet Williams (od 1837)
Portia Jane Smith (od 1858)
DětiChristina Henrietta Victoria Games Jones
Isabella Louisa Calvert Jones
Georgiana Alethea Calvert Jones
PříbuzníRaleigh Grey[1], Annie Trevelyan Grey[1], Algernon Edward Calvert Grey[1], Alfred Granville Grey[1], Sybil Grey[1] a Edward Grey[1] (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Calvert Richard Jones (4. prosince 18047. listopadu 1877) byl velšský fotograf, matematik a malíř, nejznámější svými mořskými krajinami. Řadí se mezi významné fotografy druhé poloviny 19. století jako například Luigi Sacchi, Firmin Eugène Le Dien, Gustave Le Gray, George Wilson Bridges, Giorgio Sommer nebo Giuseppe Incorpora.[2]

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Jones patřil do bohaté rodiny ve městě Swansea. Studoval na Eton a Oriel College v Oxfordu a byl rektorem Loughoru. Byl přítelem Johna Dillwyna Llewelyna a Christophera Rice Mansela Talbota, a pohyboval se tak ve stejných kruzích jako Henry Fox Talbot. Jonesovi se připisuje zásluha, že v roce 1841 pořídil první fotografii ve Walesu, daguerrotypii hradu Margam, ale fotografování nepovažoval za své hlavní zaměstnání. Během 40. a 50. let 19. století pořídil mnoho fotografií z oblasti Swansea a se svým fotoaparátem cestoval po Francii, Itálii a Maltě.[3] Vyvinul také svou vlastní techniku pro pořizování panoramatických fotografií překrývajícími se obrázky.

V roce 1847 zdědil panství Heathfield ve Swansea, které rozšířil, pojmenoval po svém bratrovi Mansel Street (která stále – 2021 – existuje). V roce 1853 odešel žít do Bruselu, později se vrátil do Británie a usadil se v Bathu. Zemřel v Bathu, ale byl pohřben ve Swansea v kostele Panny Marie; jeho hrob byl zničen během druhé světové války.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Calvert Jones na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  2. Letem světem - Neapol. Ateliér – čtrnáctideník současného výtvarného umění. 11. 2011, čís. 23, s. 9. 
  3. DAVENPORT, Alma. The History of Photography: An Overview. [s.l.]: UNM Press, 1999. Dostupné online. ISBN 9780826320766. S. 60. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]