Přeskočit na obsah

Buddhistický chrám Kwangbopsa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Buddhistický chrám Kwangbopsa
Základní informace
Výstavba392
Poloha
AdresaPchjongjang, Severní KoreaSeverní Korea Severní Korea
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Buddhistický chrám Kwangbopsa je historická stavba nacházející se na hoře Mount Taesong v Pchjongjangu v Severní Koreji. Chrám byl postaven během raného období království Kogurjŏ[1] za vlády krále Gwang-gaeta Velikého jako jeden z mnoha chrámů a je uveden jako položka číslo 164 na seznamu národních pokladů Severní Koreje.[2] Chrám je cenným kulturním dědictvím Koreje.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Chrám byl postaven za vlády Gwanggaeta Velikého; je to jeden z velkého počtu chrámů, které byly během za jeho vlády postaveny v Pchjongjangu.[3]

Původně postaven v roce 392 a byl zničen požárem v roce 1700. Přestavěn a rozšířen byl v roce 1727. Během korejské války byl znovu zničen při bombardování Pchjongjangu v roce 1952 a obnoven byl teprve v roce 1990. Buddhističtí mniši zde pořádají prohlídky, ačkoli někteří Jihokorejci tvrdí, že obyvatelé v chrámu jsou úředníci, kteří se vydávají za mnichy.[4]

V květnu 2007 navštívili buddhisté chrám Kwangbopsa v rámci mnohačlenné delegace katolíků, protestantů, buddhistů a konfuciánů, kteří byli součástí Korejské konference o náboženství a míru, přičemž její účastníci byli z Jižní Koreje. Návštěva měla oslavit 10. výročí partnerství se Severokorejskou vládní radou náboženství.[5]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Chrám se skládá z brány Haethal, z brány Chonwang, ze síně Taeung, východního a západního buddhistického kláštera a osmiboké pětipatrové pagody. Jeho budovy jsou uspořádány symetricky s pagodou, která se nachází ve středu chrámu.

Síň Taehung je hlavní budovou chrámu. Na bráně Haethal se nacházejí řezby mladých mnichů na slonech a lvech; na bráně Chonwang jsou řezby čtyř nebeských králů. U vchodu je rybník pokrytý lotosem a dvě stély označující data rekonstrukce, první byl vztyčen v roce 1727, další byl vztyčena po rozšíření a malování chrámu Kwangbopsa. Epitaf na pomníku chrámu Kwangbopsa vypráví legendu o devíti dracích a devadesáti devíti rybnících na Mount Kuryong v Taesongu. Komplex je postaven v typickém dobovém slohu a má budovy, které ze tří stran obklopují pagodu.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kwangbopsa na anglické Wikipedii.

  1. [Kwangbop Temple] [graphic]. | University of Toronto Libraries. search.library.utoronto.ca [online]. [cit. 2020-11-14]. Dostupné online. 
  2. National Treasures of North Korea | vv-travel.ru. vv-travel.ru [online]. [cit. 2020-11-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-11-14. 
  3. a b "Naenara". web.archive.org [online]. 2016-07-03 [cit. 2020-11-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-07-03. 
  4. CORFIELD, Justin. Historical Dictionary of Pyongyang. [s.l.]: Anthem Press 256 s. Dostupné online. ISBN 978-1-78308-341-1. (anglicky) Google-Books-ID: 5zKWBQAAQBAJ. 
  5. ASIANEWS.IT. Religious delegation goes north; no mass for Catholics. www.asianews.it [online]. [cit. 2020-11-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]