Anglický dlouhorohý skot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z British longhorn)
Anglický dlouhorohý skot
Anglický dlouhorohý skot - kráva s teletem
Anglický dlouhorohý skot - kráva s teletem
Základní informace
Země původuAnglieAnglie Anglie
Stupeň prošlechtěníkrajové plemeno
Směr užitkovostimléčně - masný
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce1000 kg[1]
Hmotnost samice550 kg[1]
Výška samce †145 - 150 cm[1]
Výška samice †130 - 140 cm[1]
Tělesný rámecstřední
Barvatmavě hnědá až červená s bílým pruhem na hřbetě a na břichu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Anglický dlouhorohý skot, English Longhorn, je staré krajové plemeno skotu pocházející z hrabství Yorkshire. Největší rozkvět a rozšíření plemene nastalo v 18. století, pak byl vytlačen užitkovějšími plemeny a dnes jsou jeho stavy nízké.[1]

Původní zaměření plemene bylo trojstranné se stejným důrazem na produkci masa, mléka i tažných zvířat. Je to skot středního tělesného rámce a pevné konstituce. Nápadné jsou dlouhé tenké rohy, které vybíhají daleko směrem dopředu. Hřbet je rovný, záď je výrazná, hrudník klenutý a končetiny pevné s dobrými paznehty. Zbarvení je různorodé, od tmavě hnědé přes rezavou až po červeně plesnivou barvu, na hřbetě a na břiše se vždy táhne bílý pruh, bílý je též ocas a žádoucí se bílá skvrna na kýtě.

Longhorn je nenáročný, vystačí si jen s objemným krmivem a to i horší kvality. Je dlouhověký, plodný a bez problémů se telí. Jatečná výtěžnost je vysoká a krávy je možno využít jako krávy kojné k odchovu dvou telat.[1]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 65. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]