Boží muka v Kuklenách

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boží muka v Kuklenách
Boží muka v Kuklenách
Boží muka v Kuklenách
Účel stavby

boží muka

Základní informace
Slohbaroko
Výstavba1705
Materiálpískovec
StavebníkJan Vít Bláha
Poloha
AdresaHradec Králové, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Boží muka v Kuklenách
Boží muka v Kuklenách
Boží muka v Kuklenách, Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky106989 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Boží muka v Kuklenách jsou typově složitý a nejednotně označovaný objekt, který je postaven na Denisově náměstí v Hradci Králové. Od roku 2022 je objekt zapsán jako kulturní památka.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Typově složitý a nejednotně označovaný objekt, který bývá kromě ukřižování uváděn též jako pískovcový sloup s křížem nebo Boží muka, která jsou zakončena krucifixem. Na hranolovém soklu s nápisem „CURATOR IOANNES WITUS BLAHA CIUIS RAE=GRAECENSIS A. DNI. 1705: DIE 23 NOUE.“ jsou na čtyřech stranách reliéfní postavy světců latinsky pojmenovaných - sv. Jan Nepomucký, sv. Rozálie, sv. Anna a sv. Florian[1]. Na takto zdobený sokl nasedá vysoký sloup zakončený malým ukřižováním[2].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Objekt byl postaven 23. listopadu 1705 nákladem královéhradeckého měšťana Jana Víta Bláhy[3], který původně umístil tuto skulpturu před svou zájezdní hospodou na Bláhovce, a to ještě před založením Kuklen.

Tyto Boží muka byla v rámci staletí několikrát opravena. Z těch písemně zaznamenaných je nejdůležitější ta z roku 1894, která též dokazuje, že i dříve nebylo vše děláno poctivě a s fortelem, ale dejme slovo dobovému kronikáři:

„Dne 18. června 1894 rozhodlo obecní zastupitelstvo o opravě sloupu, kterou provedl pan Pražák. Vyplaceno bylo místo požadovaných 37 zlatých toliko dvacet pět, poněvadž oprava ta chvalitebně provedena nebyla[4].“

Zadní část kříže

Po roce 1948 hrozilo tomuto ukřižování několikrát nebezpečí odstranění, a to v letech 1959 a 1962. Komunistům se totiž nelíbilo, že skoro uprostřed náměstí, jež v roce 1957 obdrželo název náměstí Sovětské armády, se nachází takováto církevní památka, jež není zrovna přehlédnutelným objektem. Sloup však nakonec odstraněn nebyl a zůstal zde až dodnes[4]. Dosud není památkově chráněn, i když by si tuto ochranu přinejmenším zasloužil. Po rekonstrukci Denisova náměstí v letech 2004–2005[5] obdržel alespoň noční nasvícení.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ludvík Domečka a František Ladislav Sál, Královéhradecko, I. dílu 1. část. Místopis soudního okresu královéhradeckého, Hradec Králové 1928, str. 91
  2. Archivovaná kopie. www.hradeckralove.org [online]. [cit. 2017-05-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-06-13. 
  3. Archivovaná kopie. vychodoceskearchivy.cz [online]. [cit. 2021-02-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. a b http://hradecky.denik.cz/kultura_region/v-kuklenach-drive-staly-pouze-osamocene-dvory-a-us.html
  5. Archivovaná kopie. www.vakstavby.cz [online]. [cit. 2017-05-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-11-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]