Bezpečné cesty do školy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bezpečné cesty do školy je program realizovaný organizací Pěšky městem v součinnosti s Magistrátem hlavního města Prahy zaměřený na zvyšování bezpečnosti (především v souvislosti s dopravou) v širším okolí vybraných základních škol.

Do programu se mohou hlásit pražské školy, které se chtějí zvýšit bezpečnost ve svém okolí, podporovat udržitelnou dopravu a připravit školní plán mobility. Základem školních projektů je dopravní analýza, dotazníkový průzkum, mapování cest dětí do školy, vytipování nebezpečných míst a dopravní průzkum. Ve spolupráci s odborníky vznikne dopravní studie s konkrétními návrhy na opatření zklidňující dopravu. Školní plány mobility pak školám pomáhají o bezpečné a pohodlné cesty dětí pečovat i do budoucna.

Cíle programu jsou následující:

  • vytvářet bezpečnější cesty
  • zklidňovat dopravu
  • vysvětlovat dětem, proč je dobré chodit do školy pěšky
  • podporovat děti v samostatnosti na cestách do školy
  • pomáhat školám ve svém okolí vytvářet pro děti zdravé prostředí[1]

Programem k roku 2020 prošlo několik desítek pražských škol a došlo ke stavebním úpravám více než 100 míst v jejich okolí ve prospěch větší bezpečnosti dětí i ostatních chodců.[2]

Organizace (tehdy ještě pod názvem Pražské matky) za program obdržela dvě významná evropská ocenění Excellence in Road Safety (2009) a European Road Safety Awards (2010).[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pěšky městem [online]. [cit. 2020-11-18]. Dostupné online. 
  2. Pěšky městem [online]. [cit. 2020-11-18]. Dostupné online. 
  3. Sdružení Pražské matky dostalo v Bruselu cenu za projekt bezpečných cest. novinky.cz [online]. 2009-12-7 [cit. 2010-2-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-05.