Bezistan (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Socha od Vladety Maksimoviće z roku 1953.

Bezistan je v Bělehradu označení pro tržnici, která se nachází v prostoru mezi Domem odborů, Terazijemi a Nušićevou ulicí.

Ačkoliv má lokalita turecký název, vznikla novodobě, a to po zboření hotelu Paříž v roce 1948 v souvislosti s rozšiřováním Terazijí. Později zde vznikla tržnice, vyprojektovaná architektem Vladetou Maksimovićem.[1] Ta nakonec nebyla nikterak centrálně spravována ani organizována a postupně získala podobu moderního tržiště. Umístěn zde byl první fotoautomat v Bělehradě. Vzhledem k podchodům spojujícím nedaleká náměstí, je zde značný počet návštěvníků.[2] Lokalita bývala občas nazývána jako "pupek Bělehradu" a předpokládala se její památková ochrana, nicméně kulturní památkou se nikdy nestala. V 90. letech 20. století se zde usídlily různé nelegální provozovny a nakonec její původní význam zanikl.[1] Tržnice byla v první polovině 21. století opuštěna a stala se nelegálním parkovištěm.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Od Pariza do Bezistana - Uzbudljiva istorija jednog beogradskog pasaža. 011info [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. a b Šta je ostalo od Bezistana: Nekad srce Beograda, danas najveće ruglo centra FOTO. nova.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky)