Bernard Kašpárek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Milost
Bernard Kašpárek, O.Cist.
opat cisterciáckého kláštera na Velehradě
Církevřímskokatolická
ZnakZnak
Zasvěcený život
Institutcisterciáci
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • opat velehradský (1691-1699)
Osobní údaje
Datum narození?
Místo narozeníČERNČÍN, okr. Vyškov
Datum úmrtí23. července 1699
Povolánířímskokatolický duchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bernard Kašpárek († 23. července 1699) byl český (resp. moravský) cisterciácký mnich, v letech 1672-1691 opat velehradského kláštera.

Život[editovat | editovat zdroj]

Opatem velehradským se stal Bernard Kašpárek po smrti dosavadního opata Petra Silaveckého, když byl 7. října 1691 do této funkce zvolen komunitou. Pokračoval v barokní přestavbě kláštera, započaté za opata Silaveckého, avšak vedení stavby odňal svému spolubratrovi, cisterciákovi Řehoři Šumickému a vedením prací pověřil Zachariáše Eringera. Tomu dal, mimo jiné, za úkol stavbu co nejvíce urychlit a snížit finanční náklady na ní. Na barokní výstavbě klášterního kostela pracoval zřejmě Giovanni Pietro Tencalla.

V roce 1692 se opat zastal prostých lidí proti Petřvaldským z Petřvaldu ve sporu o využití zemědělské půdy (Petřvaldští nechali z některých luk udělat pole, a poddaní si stěžovali, že nemají kde pást dobytek jak panský, tak klášterní). Dokonce Petřvaldským vyhrožoval soudní žalobou.

Opat rovněž v roce 1693 na olomouckém biskupství požadoval změny hranic farností Jalubí, která byla velehradským cisterciákům inkorporována, aby lidé z Jankovic mohli docházet na bohoslužby do jalubského kostela a nebyli odkázáni na duchovní správu ve vzdálenější farnosti Spytihněv.

Opat Kašpárek zemřel 23. července 1699 a do funkce opata byl následně zvolen Florián Nezorin.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TKADLECOVÁ, Alžběta: Nástěnná malířská výzdoba klášterního kostela na Velehradě (magisterská diplomová práce, FF MU Brno, 2008, dostupné online)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Petr Silavecký
Znak z doby nástupu Opati Velehradští
Bernard Kašpárek
16911699
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Florián Nezorin