Batizovský štít

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Batizovský štít
Batizovský štít od Batizovského plesa
Batizovský štít od Batizovského plesa

Vrchol2448 m n. m.
Prominence93 m
Izolace0,4 km → Gerlachovský štít
Poloha
SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříVysoké Tatry
Souřadnice
Batizovský štít
Batizovský štít
Prvovýstup1900, Karol Jurzyca, Józef Galko-Rusnák
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Batizovský štít je horský štít o nadmořské výšce 2448 m ve Vysokých Tatrách na Slovensku.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Batizovský štít je mohutný dvojvrcholový štít ležící v hlavním hřebeni Vysokých Tater v závěru Batizovské doliny. Ze severní strany uzavírá Bielovodskou dolinu resp. ční nad její odnožemi: Litvorovou dolinou a Kačací dolinou. Štít je viditelný i z podhůří (z Batizovců a blízkého okolí). Pod štítem, vedle Batizovského plesa vede turistický chodník, Tatranská magistrála. Z ní se naskýtá na štít pěkný pohled, kdy se tento odráží v hladině plesa. Před štítem leží malý vrchol, který se nazývá Kostolík.

Batizovský štít je nejvyšším vrcholem hřebene mezi Zadním Gerlachovským štítem a Popradským Ľadovým štítem. Od Zadního Gerlachu ho oddělují Západné a Východné Batizovské sedlo, mezi nimiž leží hřeben, tzv. Batizovské zuby. Do obou dolin padají ze štítu stěny vysoké od 150 - 300 metrů (Gerlachovské spády na severu), po kterých vede mnoho horolezeckých tras (hlavně na jih, ve směru z Batizovské doliny). Na západ od něj leží Kačací štít, od kterého je oddělen množstvím zubů a štěrbin (např. Batizovská ihla, Prostredná Batizovská štrbina, Batizovská kopa, Kačací hrb, Prostredné Kačacie sedlo a jiné). Štít má dva vrcholy - hlavní: Veľký Batizovský štít a nižší západní: Malý Batizovský štít, které jsou odděleny Vyšnou Batizovskou štrbinou.

Okolí štítu[editovat | editovat zdroj]

Ze štítu je možný výhled do Batizovské a Bielovodské doliny, na okolní hřebeny a štíty (Gerlachovský štít, Končistou, Ganek a jiné).

Název štítu[editovat | editovat zdroj]

Pojmenování štítu je odvozeno od obce Batizovce, v jejímž katastrálním území štít do roku 1947 ležel. Pastýři z této obce v minulosti pásli svá stáda v Batizovské dolině.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Vrchol Batizovského štítu není pro turistickou veřejnost přístupný po značkovaných chodnících. Vedou na něj jen horolezecké trasy od obtížnosti III, proto patřil k posledním dosaženým vrcholům Vysokých Tater.

Prvovýstup[editovat | editovat zdroj]

  • Letní prvovýstup: Karol Jurzyca a Józef Galko-Rusnák v roce 1900
  • Zimní prvovýstup: Zygmunt Klemensiewicz a Jerzy Maślanka v roce 1909

Obrázky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Batizovský štít na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]