Bahaettin Rahmi Bediz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bahaettin Rahmi Bediz
Narození19. června 1875
Úmrtí1951 (ve věku 75–76 let)
Alma materGalatasaray Litesi
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rahmizâde Bahaeddin Bey (Bahaettin Rahmi Bediz, Rahmi Bediz[1] 19. června 18751951) byl turecký fotograf krétského původu. Historikové jej obecně považují za prvního profesionálního tureckého fotografa.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 19. června 1875 a vystudoval střední školu Galatasaray Litesi v Istanbulu. Svou kariéru zahájil v Kandiye na Krétě v roce 1895 a poté otevřel fotografická studia v Izmiru v roce 1910, v Istanbulu v roce 1915, kde získal známost, a v Ankaře po roce 1935, kde kromě svého soukromého podnikání pracoval jako vedoucí oddělení fotografie v Turecké historické společnosti.

Tisíce fotografií (zejména portrétů), které pořídil během své kariéry (Kréta, İzmir, İstanbul, Ankara), mají obrovskou historickou hodnotu.

V letech 1927–1928, zatímco sídlil v İstanbul a řídil své vlastní fotografické studio Photo Resné, připravil İzmir pro magistrát brožuru „Album de Smyrne“, ve francouzštině a turečtině, sbírku fotografií, kterou doplnil vysvětlujícími texty. Album distribuované v zahraničí prostřednictvím tureckých ambasád a konzulárních úřadů je pozoruhodné jednak tím, že je jedním z prvních informačních a propagačních balíčků připravených Tureckou republikou pro mezinárodní čtenáře, a také tím, že to byla jedna z posledních knih vytištěná v Turecku v arabštině, krátce před přechodem na latinskou abecedu.

Stále je uctíván i na Krétě, protože jako první zachytil obyvatele a krajinu ostrova.[2]

Jeho syn, Pertev Bediz (Peter Bediz v Kanadě) také získal významnou pozici tak, že se stal jedním z průkopníků geofyzikálního průmyslu v Kanadě.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bahaettin Rahmi Bediz na anglické Wikipedii.

  1. po zákonu o rodinných jménech v Turecku z roku 1934
  2. The Turkish-Cretan who captured history [online]. Stigmes, Crete's magazine. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 11. 3. 2007. (anglicky) 
  3. Expanded interview with Peter Bediz [online]. Canadian Society of Exploration Geophysicists. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-09-28. (anglicky)  (obsahuje fotografie Bahaeddina Rahmia Bedize)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]