Badrí Chameneí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Badrí Chameneí
ChoťAli Tehrani
DětiFaríde Moradchaníová
PříbuzníSajjid Alí Chameneí, Hádí Chameneí a Mohammad Khamenei (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Badrí Hossejní Chameneí je sestrou íránského nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

V roce 1985, uprostřed irácko-íránské války, se svými dětmi ilegálně opustila Írán a uprchla do Iráku. Po ročním odloučení se tak mohla připojit ke svému manželovi šejkovi Alímu Tehránímu.[1] V roce 1995 se vrátila do Íránu.

V prosinci 2022, během protivládních protestů, kritizovala vládu svého bratra a jeho „despotický chalífát“. V otevřeném dopise také vyjádřila naději, že se dočká jeho svržení. „Režim Islámské republiky Chomejního a Alího Chameneího nepřinesl Íránu a Íráncům nic jiného než utrpení a útlak,“ napsala.[2][3]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Manžel Badrí Chameneí byl Alí Tehrání (1926–2022), íránský šíitský teolog a spisovatel. V roce 1984 uprchl do Iráku. Po návratu do Íránu strávil 10 let ve vězení.

Její dcera Faríde Moradchaníová, neteř nejvyššího vůdce, byla zatčena v listopadu 2022 poté, co šla po předvolání na prokuraturu. Ve videu kritizovala íránskou vládu a potlačování protestního hnutí v zemi. Vládu označila za „vražedný režim, který zabíjí děti“. Íránský režim podle ní nedodržuje žádné z vlastních náboženských principů a nezná jiné zákony a pravidla než sílu a udržování své moci jakýmkoli způsobem. Vyzvala zahraniční vlády, aby přerušily veškeré vztahy s Teheránem.[4][5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Badri Hosseini Khamenei na anglické Wikipedii.

  1. Iran President’s Sister Flees to Iraq [online]. 1985-05-02. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Sister Of Iran's Supreme Leader Pens Open Letter Hoping For End To 'Tyranny' Of Brother's Rule [online]. 2022-12-07. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Uznejte chybu, dokud je čas. Vládě Íránu spílá exprezident i Chameneího sestra. iDNES.cz [online]. 2022-12-07. Dostupné online. 
  4. Neteř Chameneího zkritizovala íránskou vládu. Úřady ji zadržely. iDNES.cz [online]. 2022-11-27. Dostupné online. 
  5. Youtube, 2022-11-25. Dostupné online. (anglicky)