Bałuty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bałuty
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
Bałuty
Bałuty
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha78,9 km²
Správa
Vznik1960
Oficiální webbip.uml.lodz.pl/index.php?str=159&id=646
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bałuty jsou severní předměstí polského města Lodž. Mají rozlohu 78,9 km² a žije zde okolo 190 000 obyvatel.

Vznik a populační vzestup sídla souvisí s textilní továrnou, kterou založil Izrael Poznański. V roce 1915 měly Bałuty přes sto tisíc obyvatel a byly největší vesnicí v Evropě.[1] V letech 1954 až 1992 byly jedním obvodů Lodže, od té doby se název používá jen neoficiálně.

Nachází se zde tržnice Bałucki Rynek a lesní komplex Las Łagiewnicki, využívaný k rekreaci. Bývalá Poznańského továrna byla adaptována na obchodní a kulturní centrum Manufaktura. Nový židovský hřbitov z roku 1892 je jediným zachovaným židovským hřbitovem v Lodži. Za druhé světové války leželo na území Bałut Lodžské ghetto. V parku im. Szarych Szeregów připomíná oběti války pomník Puklé srdce, jehož autorkou je Jadwiga Janusová.

Bałuty mají tradiční pověst chudinské čtvrti s vysokou kriminalitou. Pavel Štingl natočil v roce 2008 o temné historii i přítomnosti místa dokumentární film Ghetto jménem Baluty.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bałuty: Najbardziej łódzka dzielnica. Niegdyś największa wieś w Europie! Sława Bałut nie zawsze dobra, sięga daleko poza miasto [ZDJĘCIA] - Expressilustrowany.pl. - Expressilustrowany.pl [online]. [cit. 2021-06-07]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Existuje stále Ghetto jménem Baluty?. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2008-05-26 [cit. 2021-06-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]