BSSAP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Signalizační systém č. 7
SS7 protokoly podle OSI vrstvy
AplikačníTCAP, MAP, IS-41, INAP, CAP
TUP, ISUP, BSSAP
SíťováSCCP, SIGTRAN (IP7), MTP Level 3
LinkováMTP Level 2
FyzickáMTP Level 1

BSS Application Part (BSSAP) je protokol ze Signalizačního systému č. 7 používaný pro komunikaci mezi ústřednou veřejné mobilní sítě (MSC) a systémem základnových stanic (BSS). Signalizační zprávy BSSAP jsou přenášeny pomocí protokolů MTP a spojovanými službami SCCP. Pro každé aktivní mobilní zařízení BSSAP používá jedno signalizační spojení a má aspoň jednu aktivní transakci pro přenos zpráv[1]

BSSAP poskytuje dva druhy funkcí:

  • BSS Mobile Application Part (BSSMAP) podporuje procedury pro zajištění komunikace mezi MSC a BSS týkající se správy prostředků (anglicky Resource Management) a řízení předávání spojení (anglicky handover nebo handoff).
  • Direct Transfer Application Part (DTAP) se používá pro přenos těch zpráv, které mají být zaslány přímo na mobilní zařízení od MSC a nemají být interpretovány BSS. Tyto zprávy se obecně týkají správy mobility (anglicky Mobility Management, MM) nebo správy spojení (anglicky Call Management, CM).

Detaily[editovat | editovat zdroj]

BSSAP zprávy se přenášejí v datové části SCCP nebo SUA zpráv. Hlavička BSSAP zprávy má 1 (BSSMAP) nebo 2 (DTAP) oktety; první oktet je discrimination parameter, který rozlišuje, zda se jedná o BSSMAP (hodnota 0) nebo DTAP (hodnota 1). Druhý oktet u DTAP je DLCI.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku BSSAP na anglické Wikipedii.

  1. 3GPP TS 48.008 Mobile Switching Centre - Base Station System (MSC-BSS) interface; Layer 3 specification