Búbiján

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Búbiján
جزيرة بوبيان (arabsky)
Ostrovy Warbah a Bibuyan ze satelitu
Ostrovy Warbah a Bibuyan ze satelitu
StátKuvajtKuvajt Kuvajt
• guvernorátal-Džahra
Topografie
Rozloha863 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka40 km
Šířka24 km
Osídlení
Počet obyvatel0
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Búbiján (arabsky جزيرة بوبيان , anglicky Bubiyan Island) je s rozlohou 863 km² největší ze skupiny ostrovů ležících v Perském zálivu u ústí řeky Šatt al-Arab.[1] Je také největším ostrovem Kuvajtu, náleží ke guvernorátu al-Džahra. Ostrov nemá stálé obyvatele, nachází se zde pouze vojenská posádka.

Terén ostrova je plochý, nadmořská výška nikde nepřesahuje 5 metrů. Povrch ostrova tvoří neúrodná slaniska a přílivové bažiny s kalnou vodou.[2] Je chráněným územím na základě Ramsarské úmluvy, představuje důležité hnízdiště vodních ptáků. Žije zde největší kolonie pobřežníka černobílého na světě,[3] dále se zde vyskytuje rybák velkozobý, kolpík bílý, volavka západní a další druhy, pobřeží ostrova je bohaté na ryby a mořské želvy.

Vzhledem ke strategickému významu ostrova byl v jeho jihozápadní části roku 1983 vybudován 2,38 km dlouhý betonový trámový most přes průliv Chór as-Sabíja, spojující ostrov s pevninou. Búbiján byl dlouho předmětem pohraničního sporu mezi Kuvajtem a Irákem,[4] který vedl v srpnu 1990 k irácké invazi do Kuvajtu. Následovala válka v Zálivu, od 29. ledna do 2. února 1991 proběhla bitva o Búbiján, v níž spojenecké jednotky zničily irácké námořnictvo.[5] Roku 1994 byla uzavřena smlouva, kterou Irák uznal kuvajtskou svrchovanost nad ostrovem.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]