Bílý Den

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bílý Den
AutorJack London
Původní názevBurning Daylight
PřekladatelAlois Josef Šťastný
Obálku navrhlPavel Telmer
Adolf Born
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrdobrodružný, román
VydavatelLidové nakladatelství
Datum vydání1910
Česky vydáno1970
Typ médiavázané
Počet stran336
ISBN0-8310-7148-6
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bílý Den (v anglickém originále Burning Daylight) je kniha dobrodružného charakteru, román, jehož autorem je Jack London. Román byl vydán roku 1910, do češtiny jej v roce 1970 přeložil Alois Josef Šťastný. Uvedenou verzi knihy vydalo Lidové nakladatelství.


Autoři knihy[editovat | editovat zdroj]

Autorem románu je Jack London, do češtiny jej v uvedené verzi přeložil Alois Josef Šťastný. Autorem obálky je Pavel Telmer, kresbu vytvořil Adolf Born.

Technická data knihy[editovat | editovat zdroj]

Knihu vydalo v roce 1970 Lidové nakladatelství jako svou 1317. publikaci, tisk provedl podnik Tisk, knižní výroba, n. p. v Brně.

Kniha malého formátu (tištěná na výšku) má 336 stran a byla vytištěna v nákladu 60 000 výtisků. Je vázaná měkkou, barevnou obálkou, na níže je ilustrovaně vyobrazena postava hlavního hrdiny knihy stojícího v lodi s puškou v ruce.

Další vydání vyšlo v roce 1978 v nakladatelství Mladá fronta jako svou 3890. publikaci edice Máj. Vydání 6. (v MF 4.). Ilustroval Zdeněk Majzner.


Obsah knihy[editovat | editovat zdroj]

Román vypráví o muži jménem Bílý Den. Jedná se o hrdinu pocházejícího z Aljašky z dob před velkým objevem zlata na Klondiku. Bílý Den je legendou Aljašky, která statečně čelí nástrahám divoké aljašské přírody, stejně tak i zlata a úspěchu chtivých lidí. Jeho úspěch tkví v tom, že dokáže přesně vytušit místo, kde najde velkou spoustu zlata.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]