Avšalomova jeskyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Avšalomova jeskyně
Stalagmity v Avšalomově jeskyni
Stalagmity v Avšalomově jeskyni
Údaje o jeskyni
StátIzraelIzrael Izrael
MístoBejt Šemeš
Jeruzalémský distrikt
Zeměpisné souřadnice
Avšalomova jeskyně
Avšalomova jeskyně
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Avshlom cave

Avšalomova jeskyně (hebrejsky: מערת אבשלום), též známá jako jeskyně Sorek či Stalaktická jeskyně (hebrejsky: מערת הנטיפים), je krasová jeskyně a přírodní rezervace, nacházející se při západním úpatí Judských hor, poblíž města Bejt ŠemešIzraeli. Jeskyně, jedinečná vysokým výskytem stalaktitů, je 83 metrů dlouhá, 60 metrů široká a 15 metrů vysoká.

Byla objevena náhodou v květnu 1968 při stavebních pracích s trhavinami v nedalekém Har-Tov, asi 3 kilometry východně od Bejt Šemeš. Nese jméno izraelského vojáka Avšaloma Šoama, který byl zabit během Opotřebovací války. Po objevení jeskně byla lokalita po několik let držena v tajnosti z obavy zničení jejího přírodního bohatství. Zpřístupněna byla až 16. března 1975.[1] Některé ze zdejších stalaktitů jsou až čtyři metry dlouhé a stáří některých z nich se odhaduje až na 300 tisíc let.[2]

Teplota a vlhkost je v jeskyni konstantní po celý rok. Nachází se v srdci Avšalomovy přírodní rezervace a je celoročně přístupná návštěvníkům.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Avshalom Cave na anglické Wikipedii.

  1. Soreq Cave [online]. Jewish Virtual Library [cit. 2010-06-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-17. (anglicky) 
  2. Stalactite Cave Nature Reserve [online]. Úřad pro přírodu a parky [cit. 2010-06-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-09-20. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]