Přeskočit na obsah

Australka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Australka v modré variantě.

Australka (anglicky Australorp) je název pro plemeno kura domácícho.

Plemeno bylo (jak již název napovídá) vyšlechtěno v 20. letech 20. století v Austrálii.[1] Je zapsáno v Australian Poultry Standards a jako jedno z více než sto plemen kura domácíoh ve standardu britském. Ve své době se staly populární ve světě především díky velkému množství snesených vajec, které překonávalo řadu rekordů ve světě. V letech 19221923 překonaly během jednoho roku do té doby platný rekord, a to i bez moderních technik chovu. Po druhé světové válce se chová i v Německu.

Nápadné je především díky namodralému černému peří.[1] Existují ve třech variantách: celé černé (až na zobák, nohy a hřeben), bílé a namodralé.

Plemeno je klasivikováno jako středně těžké, v hmotnosti 2,5 až 3 kilogramy na jedince. Existuje nicméně i v zmenšené variantě.

V Česku nejsou široce rozšířeným a mezi chovateli často chovaným plemenem.[1]

Australky snáší v průměru přes 200 vajec ročně, každé váží okolo 60 gramů. Slepice nemají dobré schopnosti letu, jsou mírné a klidné a oddaně sedí na vejcích.

  1. a b c Australky, čarodějné slepice s černým peřím a vysokou užitkovostí. ireceptar [online]. [cit. 2024-10-09]. Dostupné online.