Aurelio Arteta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aurelio Arteta
Narození2. prosince 1879
Bilbao
Úmrtí10. listopadu 1940 (ve věku 60 let)
Ciudad de México
Příčina úmrtísilniční dopravní nehoda
Povolánímalíř
PříbuzníFelix Arteta (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aurelio Bibiano de Arteta y Errasti (2. prosince 1879 Bilbao10. listopadu 1940 Ciudad de México) byl španělský malíř baskického původu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z rodiny železničního dělníka, vyrůstal ve Valladolidu, kde se rozhodl věnovat výtvarnému umění. Studoval na madridské výtvarné akademii, pro nedostatek financí si musel přivydělávat jako malíř pokojů, retušér i divadelní klaka. Díky stipendiu krajské rady si pak mohl doplnit vzdělání v Paříži a v Itálii, kde se seznámil s pracemi renesančních mistrů.[1] Po návratu do Bilbaa otevřel v roce 1906 vlastní ateliér a vystavoval v Delclauxově galerii, byl zakladatelem Sdružení baskických umělců. Jeho malířský styl ovlivnili Pierre Puvis de Chavannes, Albert Baertsoen a Henri de Toulouse-Lautrec. Na svých obrazech melancholickým štětcem zachycoval industrializovanou krajinu a zaměřil se převážně na život nemajetných vrstev.[2] Vytvořil také nástěnné malby ve dvoraně banky v Bilbau, v klubu Sociedad Bilbaina a kapli semináře v Logroñu. Věnoval se tvorbě plakátů a ilustroval knihu Alejandra de la Sota Aburta Divagaciones de un transeunte. V letech 1924 až 1927 byl ředitelem výtvarného muzea v rodném městě, po konfliktu s vedením radnice z funkce odstoupil a věnoval se pedagogické činnosti.[3] V roce 1930 obdržel Národní malířskou cenu.

Ve španělské občanské válce stál na straně republikánů. Pobýval v Barceloně a Valencii, válečné události zpracoval v sugestivním obrazovém triptychu El éxodo, El frente a La retaguardia. Po porážce republiky emigroval do Francie a odtud odešel před postupující německou armádou do Mexika, kde se přátelil s exilovým politikem Indalecio Prieto a vyzdobil jeho rezidenci. Na podzim roku 1940 spolu s manželkou Amalií zahynuli při srážce tramvají v Coyoacánu.[4]

Jeho mladší bratr Felix Arteta byl také malířem.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Biografía de Aurelio Arteta [online]. Copiamuseo [cit. 2023-11-23]. Dostupné online. (španělsky) 
  2. Arteta Errasti, Aurelio [online]. Eusko Ikaskuntza [cit. 2023-11-23]. Dostupné online. (španělsky) 
  3. Aurelio de Arteta [online]. Biografías y Vidas [cit. 2023-11-23]. Dostupné online. (španělsky) 
  4. Aurelio Arteta, el pintor que amaba los muros [online]. ArquiLecturA [cit. 2023-11-23]. Dostupné online. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]