Armstrongova směs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Armstrongova směs

Armstrongova směs je směs červeného fosforu a čtyř dílů chlorečnanu draselného a má červenou nebo růžovou barvu. Již při malém nárazu nebezpečně detonuje, používá se v malém množství v detonačních provazcích (det cord), ovšem pouze v amatérské chemii. Díky její velice vysoké brizanci ji lze použít jako primární slož do detonátorů. Bez použití přísad, jako je uhličitan vápenatý, je směs velmi nebezpečná, protože hrozí samovznícení a to již při výrobě.[1]

Nano Armstrongova směs[editovat | editovat zdroj]

Nano armstrongova směs je složena z mikroskopických zrnek složí (v řádu mikrometrů), přičemž obě složky jsou perfektně smíseny a jsou v naprosto přesném poměru. Tím je tato směs nesmírně brisantní (relativně k flash prachům, trhavinám jako je hexogen se pochopitelně nemůže rovnat), nestabilní a třaskavá.

Domácí výroba[editovat | editovat zdroj]

Červený fosfor se nachází na boku krabiček od zápalek a chlorečnan draselný v hlavičkách zápalek. Někteří lidé z obou udělají prášek a pak je smíchají, tím jim vznikne právě Armstrongova směs.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Selected Pyrotechnic Publications of K. L. and B. J. Kosanke, Part 4: 1995 Through 1997. [s.l.]: Journal of Pyrotechnics, 1999-12-01. [books.google.de Dostupné online]. ISBN 978-1-889526-12-6. S. 42. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]