Aranské ostrovy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aranské ostrovy
Oileáin Árann
Malebná krajina s typickými kamennými zídkami na Inisheer
Malebná krajina s typickými kamennými zídkami na Inisheer
Geografie
Poloha
Rozloha46
Počet ostrovů3
Hlavní ostrovInishmore
Země
StátIrskoIrsko Irsko
Obyvatelstvo
Počet obyvatel1347 (2022)
Jazykirština

Aranské ostrovy (irsky Oileáin Árann /ˈɪlɑːn ˈɑːrənʲ/, anglicky Aran Islands) jsou tři ostrovy v ústí Galwayského zálivu na západním pobřeží Irska. Rozloha ostrovů je asi 46 km².

Nejzápadnější ostrov se jmenuje Inishmore (Árainn Mhór/Inis Mór), který je zároveň největším ostrovem. Prostřední ostrov se jmenuje Inishmaan (Inis Meáin/Inis Meadhóin) a nejvýchodnější ostrov Inisheer (Inis Thiar/Inis Oírr/Inis Oirthir), který je z nich nejmenší. Na ostrovech žije asi 1300 lidí, přižemž nejvíce z nich žije na ostrově Inishmore (asi 800). Obyvatelé Aranských ostrovů mluví hlavně irsky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pevnost Dún Aengus

Dochovaná historie Aranských ostrovů sahá až do období pravěku. Na ostrově se nachází sedm pravěkých hradišť, z nichž nejstarší - Dún Aonghasa (Inishmore) je datován do 11. stol. př. n. l..

V 17. století ostrovy krátce ovládal pirát jakubský Thomas Vaughan, který zde vyplenil protestantské osady. Tradičními osadami na Aranských ostrovech byly clachany, skupiny malých domků s doškovými střechami. Místní obyvatelé byli známí svými ručně pletenými výrobky, zejména pletenými svetry. V 19. století bylo důležité zdrojem příjmů sbírání řas a zachraňování dřeva z moře.

V roce 1898 začal John Millington Synge trávit léta na Aranských ostrovech, což ho inspirovalo k napsání her jako Riders to the Sea, odehrávající se na ostrově Inishmaan. Jeho dílo The Aran Islands, publikované v roce 1907, vychází z jeho zápisků a reflektuje jeho zážitky na ostrovech.

Ostrovy[editovat | editovat zdroj]

Inishmore[editovat | editovat zdroj]

Sedm kostelů

Inishmore je největším ostrovem z Aranských ostrovů. Nachází se na něm vesnice Cill Rónáin, ve které žije nejvíce obyvatel ostrova. Ostrov poskytuje také největší občanskou vybavenost, nachází se tu například dvě základní školy, dva kostely a supermarket s bankomatem. Významnou památkou ostrova je Na Seacht Teampaill (Sedm kostelů), místo, na kterém postupně během historie kostela stálo 7 různých kostelů. Pozůstatky kostelů jsou na místě patrné dodnes a místo je tak vyhledávaným turistickým cílem. Dalším významným bodem jsou pozůstatky pevnosti Dún Aonghasa, nebo pozůstatky kostela sv. Brenacha Tempull Breccain.[1]

Inishmaan[editovat | editovat zdroj]

Inishmaan, známý také jako Inis Meáin, je střední z tří hlavních Aranských ostrovů. Inishmaan má asi 184 obyvatel (sčítání lidu 2022), což ho činí nejméně obydleným z Aranských ostrovů.

Inisheer[editovat | editovat zdroj]

Hrad O'Brien

Inisheer je nejmenším obydleným a nejvýchodnějším ostrovem skupiny. Rozloha ostrova se rozkládá kolem deseti kilometrů čtverečních a pobřeží hrabství Clare je vzdáleno zhruba osm kilometrů. Většina z obyvatel žije v severní části ostrova, kde se také nachází přístav a letiště. Také na severu je hrad O'Brien ze 14. století. Stojí na kopci a je obklopen pozůstatky ringfortu Dún Formna. Mezi hradem a letištěm se nachází malá ruina kostela sv. Kevina z Glendalough Teampall Chaomháin.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Spojení na ostrovy je možné buď lodní nebo leteckou dopravou. Lodní doprava je dostupná z měst: Galway, Rossaveal a Doolin. Letadla létají na všechny tři ostrovy z letiště Connemara.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aran Islands na anglické Wikipedii. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aran-Inseln na německé Wikipedii. ER

  1. Visit Na Seacht Teampaill with Discover Ireland. Discover Ireland [online]. [cit. 2024-03-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

{{#coordinates:}}: na stránce není možné mít více než jeden hlavní štítek