Aranka Siegal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aranka Siegal
Rodné jménoMeizlik Aranka
Narození10. června 1930 (93 let)
Berehovo
Povoláníautorka memoárů
Alma materFlorida International University
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aranka Siegal, rozená Aranka Meizlik (* 11. června 1930 Berehovo), je americká spisovatelka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Berehovu v Československu. Příjmení její matky bylo „Rosner“, které se změnila na Meizlik po svém prvním manželství s Meyerem Meizlikem a později na Davidowitz po svém druhém manželství s Ignacem Davidowitzem. Její otec – Meyer Meizlik, zemřel, když jí bylo devět měsíců. Její matka se pak znovu oženila s s Ignacem Davidowitzem. Bylal pátým dítětem ze sedmi dětí. Vyrůstala a často trávila léto u své babičky (rozené Fage Rosner) v Komjaty. Většina Aranky rodiny byla relativně konzervativní se svými náboženskými praktikami a udržovala krok s mnoha židovskými zvyky a tradicemi. Její babička však žila přísný pravoslavný život.

V roce 1944 byla se svou starší sestrou Iboya poslána do koncentračního tábora Auschwitz (Osvětim) a pak do koncentračního tábora Bergen-Belsen. V dubnu 1945 byly obě osvobozena 21. armádou polního maršála Montgomeryho a odvezeni švédským Červeným křížem do Švédska V roce 1948 obě emigrovali do Spojených států.

V roce 1951 se vdala za Gilberta Siegala, absolventa Harvardu a během druhé světové války důstojníka letectva Spojených států. Aranka a Gilbert Siegalovi bydleli po většinu svého života na předměstí New Yorku.V roce 2000 se přestěhovali do Aventura na Floridě. Měli dvě děti, Joseph a Rissa. Poté, co jejich dvě děti odešly na vysokou školu, Aranka studovala vysokou školu. V roce 1977 získala bakalářský titul v oboru sociální antropologie na New York University. Její manžel Gilbert zemřel v roce 2004.[1] Většinu svého volného času tráví navštěvováním škol po celé zemi vyprávěním příběhu o svém životě a zkušenostech během druhé světové války.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Upon the Head of the Goat (1981)
  • Grace in the Wilderness (1985)
  • Memories of Babi (2008)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aranka Siegal na anglické Wikipedii.

  1. Paid Notice: Deaths SIEGAL, GILBERT. The New York Times. 2004-03-21. Dostupné online [cit. 2024-03-06]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]