Anuita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Anuita (z lat. annuus, roční, zastarale annuita neboli ročina[1]) představuje ve finanční teorii stálou platbu hrazenou v pravidelných časových intervalech po dané období. Při hodnocení těchto plateb se uplatňuje koncept časové hodnoty peněz.

Obecné informace[editovat | editovat zdroj]

Složení anuitních splátek při splácení půjčky 100 tisíc Kč ve 12 měsíčních splátkách při úrokové míře 10% p.a.

Anuita v sobě obsahuje:

  • úmor, což je samotná splátka vypůjčených peněz (tzv. jistiny) a
  • úrok, který představuje odměnu za půjčení peněz.

Výše anuity je v čase neměnná.[2] Výše úroku, obsaženého v anuitě, se časem snižuje a výše úmoru se naopak zvyšuje. Tento způsob splácení značně usnadňuje plánování splátek půjčky a je proto často používán u větších a dlouhodobějších úvěrů.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Při pevné lhůtě splatnosti jsou splátky konstantní pouze za předpokladu pevné úrokové míry po celou dobu splácení. To je splněno u úvěrů ze stavebního spoření, kde bývá výše úroku stanovena pevně již při podpisu smlouvy o spoření. Graf uvedený níže ukazuje průběh splácení půjčky ve výši 1 miliónu na 20 let při pevném úroku 4%[3] a výši úmorové a úrokové složky v jednotlivých rocích při měsíčním splácení.

     úmor
     úrok

Na druhé straně u hypotéčních úvěrů jsou splátky konstantní po dobu fixace a po jejím uplynutí se mění v závislosti na nové výši úroku. Graf uvedený níže ukazuje průběh splácení půjčky ve výši 1 miliónu na 20 let při čtyřech pětiletých fixacích s úroky 4, 5, 3 a 2,5%[3] a výši úmorové a úrokové složky v jednotlivých rocích při měsíčním splácení.[p 1]

Nesprávný výklad[editovat | editovat zdroj]

Anuitou bývá často nesprávně nazývána u družstevního bytu zůstatková hodnota členského podílu družstva.[4] Ve skutečnosti jde o nesplacenou výši jistiny původního dluhu.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Je zajímavé, že celková výše splátek v tomto případě je o 1334 vyšší, přestože průměrná úroková sazba je 3,625%, tedy nižší než v předchozím případě pevného 4% úroku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ottův slovník naučný, heslo annuita
  2. Annuity [online]. Investopedia US, A Division of ValueClick, Inc., 2013 [cit. 2013-11-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Kiplinger's CA-Simply Money 1.5. [s.l.]: Computer Associates, 1994. (anglicky) 
  4. Poradna: Družstevní byt - anuita [online]. Praha: M&M reality, 2013 [cit. 2013-10-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-29. 
  5. Anuita [online]. Praha: Portál společenství vlastníků jednotek (SVJ, SVBJ), 2012-03-24 [cit. 2013-10-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]