Antona Bernoláka (Žilina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antona Bernoláka
Umístění
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
MěstoŽilina
Poloha
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antona Bernoláka je ulice v Žilině, která se nachází v jižní části města. Mezi místními je díky své nápadné šířce nazývána také Bulvár.[1][2] Odděluje od sebe sídliště Hliny I a Hliny II.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ulice je orientována severojižním směrem. Její délka je 600 metrů. Lze ji rozdělit na dvě části; severní (mezi ulicemi Veľká okružná a Juraja Fándlyho, dlouhá 245 metrů[3][2]) a jižní (mezi ulicemi Juraja Fándlyho a Mostná). Severní část ulice má charakter moderní městské třídy o šířce 40 m s dvěma pruhy oddělenými pásem zeleně se stromy a parkovou úpravou. Jižní část ulice má potom charakter zcela běžné městské ulice.

Krátká severní část ulice je upravena tak, že z ní je zcela vyloučena doprava.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Pohled osou ulice.

Ulice je známa především tím, že zde v 50. letech 20. století vznikly domy ve stylu socialistického realismu ne nepodobné těm, které lze nalézt např. v Porubě nebo Stochově. Bylo tomu tak v severní části, v části jižní obklopují ulici panelové výškové domy, neboť zde byla ulice obestavěna později.

Domy v severní části vznikly podle projektu architektů Františka Čapka a Ladislava Bauera.[3] Pětipatrové domy byly postaveny tak, aby byly k sobě přivrácené (jsou zrcadlově identické) na severním konci poněkud zvýšené aby zdůrazňovaly monumentalitu začátku třídy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Územní plán města Žilina z roku 1930 předpokládal růst města přirozeným jižním směrem, kde byl dostatek prostoru a kam vedly hlavní ulice z centra města. Koncepci, kterou navrhl Josef Peňáz, se však podařilo zrealizovat až po druhé světové válce.[4]

Ulice nesla nejprve název Trieda Obrancov mieru[3] a později (v roce 1992[2]) byla pojmenována po slovenském buditeli Antonu Bernolákovi. Jeho název si ponechala i do současné doby.

Ve své době se jednalo o ukázku moderního československého stavitelství; vzorová třída s moderními byty se stala symbolem vnímaného pokroku v tehdejší zemi a byla vyhlášenou.[3] Jednotlivé domy byly navrženy v polovině 50. let 20. století.[1] Jednalo se o bytové domy v řadové zástavě s podloubími a průjezdy do bočních ulic. Vznikaly v rámci sídliště Hliny I a Hliny II. Podoba ulice v severní (známější) části byla dokončena v roce 1959, kdy byly sídliště Hliny I a Hliny II předány do užívání.[2]

V roce 2002 byla na ulici odhalena socha Antona Bernoláka.

V roce 2016 byla vyhlášena veřejná soutěž na téma úpravy a přestavby ulice. Předpokládal vznik živé městské třídy, v severní části vyloučení automobilové dopravy (vznik pěší zóny) a obnovu zeleně.

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Žilina už vie, ako má vyzerať jej mestský bulvár. reality.trend.sk [online]. [cit. 2023-11-14]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b c d FRUCKOVÁ, Adéla. Žilinský Bulvár je nám dobre známy: Spoznali by ste ale, ako to na mieste vyzeralo kedysi?. zilina.dnes24.sk [online]. [cit. 2023-11-14]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. a b c d Článek na stránkách denarchitektury.cz
  4. Článek na stránkách tikzilina.eu (česky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]