Antilopí kaňon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antilopí kaňon

StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antilopí kaňon (anglicky Antelope Canyon) je nejnavštěvovanější štěrbinový kaňon na jihozápadě Spojených států.[1] Skládá se z Horního Antilopího kaňonu (anglicky Upper Antelope Canyon) a Dolního Antilopího kaňonu (anglicky Lower Antelope Canyon) a nachází se v blízkosti města Page v Arizoně. Poblíž se nachází Antelope Creek, potok s délkou asi 30 km.

Antilopí kaňony se nachází v blízkosti jezera Powell. Místy jsou v kaňonech umístěny žebříky, protože některé části jsou neschůdné.[2] Pokud jsou předpovídány deště, je zakázána návštěva kaňonů kvůli možným povodním. V roce 1997 při potopě v Dolním Antilopím kaňonu zahynulo jedenáct turistů.[2] Oba kaňony jsou přístupné pouze prostřednictvím placených prohlídek s průvodcem.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Antelope Canyon na německé Wikipedii.

  1. Antelope Canyon: slot canyon near Page/Lake Powell, Arizona. www.americansouthwest.net [online]. [cit. 2019-08-20]. Dostupné online. 
  2. a b Okouzlující Antilopí kaňon objevila malá holčička. Amerika.cz [online]. [cit. 2019-08-20]. Dostupné online. 
  3. Antelope Canyon Tour Operators. Navajo Nation Parks & Recreation [online]. [cit. 2019-08-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-09-06. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]