Anthonyho ostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anthonyho ostrov
Anthonyho ostrov
Anthonyho ostrov
StátKanadaKanada Kanada
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anthonyho ostrov (zvaný také Skung Gwaii) je ostrov nacházející se severně od VancouveruKanadě. Na tomto ostrově se nachází vesnice Nunsting, která byla opuštěná v 19. století. Dochovaly se zde zbytky 10 domů z cedrového dřeva a 32 totemovými sloupy. Místo bylo někdejší centrum života 300 obyvatel z národa Haida.[1]

Místní obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Nunsting obývali Haidové asi 2000 let. Už krátce po prvním evropském prozkoumání tichomořského pobřeží dorazili koncem 18. století na severopacifické ostrůvky při svých prvních cestách evropští mořeplavci a kupci. Obchod byl výnosný a Nunsting prožil období rozkvětu. Stále znovu docházelo však mezi indiány a obchodníky s kožešinami ke krvavým potyčkám, které si vyžádaly hlavně mezi indiány početné oběti. Haidy kosily dovlečené choroby, proti nimž neměli žádné obranné prostředky. V následné době počet vesničanů neustále klesal, až koncem 19. století opustili ostrov poslední z nich. Po prvním kontaktu s bělochy ocitly se „první národy“, jak se dnes říká původním obyvatelům Severní Ameriky, tváří v tvář zániku své kultury. Zatlačoval je tlak evropského přistěhovalectví a byli odsouzeni k hospodářské závislosti, a tak je po desetiletí postihoval úděl sotva viditelné menšiny bez politického vlivu. V posledních letech se však „první národy“ dovolávají sebevědomě svých tradičních práv na půdu, která zatím aspoň částečně uznala i kanadská vláda.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nejkrásnější divy světa: kulturní památky a přírodní ráje naší planety pod záštitou UNESCO. 1. vyd. Praha : Balios, 2001. ISBN 80-242-0531-9.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]