Andělské dílo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Andělské dílo (Opus Sanctorum Angelorum) je sdružení římskokatolických kněží. Působí asi v padesáti biskupstvích jak v německy mluvích zemích, tak v Itálii, Brazílii, Portugalsku, Jižní Africe či na Filipínách. Kritici toto seskupení vnímají jako sektu. [1]

Sídlo – Hrad St. Petersberg. Silz, Tyrolsko

Vznik a členství[editovat | editovat zdroj]

Sdružení založila Rakušanka Gabriela Bitterlichová (1896, Vídeň – 1978, Silz) v roce 1949 poté, co se jí zjevil anděl. Ten jí popsal svět andělů i démonů a pověřil ji, aby vše zjevené sepsala. Kolem „Matky Bitterlich“ se brzy shromáždili katoličtí kněží i laici, jež se oddali uctívání andělů. V roce 1961 byla v Innsbruku vydána tajná příručka sdružení, kde Bitterlichová popisuje a shrnuje svět andělů a démonů. Veřejnosti byly zpřístupněny jen některé úryvky až v roce 1987.

K přijímání členů dochází při částečně tajných bohoslužbách, rituály jsou odstupňované dle vnitřní hierarchie sdružení i andělů. Sliby bývají skládány i andělům strážným.[2] Členem Andělského díla byl i slovenský biskup Pavol Mária Hnilica.

Učení[editovat | editovat zdroj]

Ke spojení člověka s andělem dochází při svatém přijímání. Svět andělů je rozdělen na chóry serafínů, cherubínů, trůnů, panství, mocností, knížat, archandělů a prostých andělů, dále existují démoni vedení Luciferem v řadách bohů, různé idoly, zlí duchové, zlé síly, zlé inteligence, kouzelníci, páni a nižší démoni... V příručce jsou nově popsány stovky těchto bytostí včetně jejich skutků. Sdružení Andělské dílo tvrdí, že svět brzy zanikne.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Řezenský teolog Johann Baptist Auer (1910– 1989) přirovnal myšlenkový obsah příručky k paranoidní schizofrenii. V roce 1992 zakázal Vatikán rozšiřování a používání všech publikací Andělského díla, zvláště však knih Gabriely Bitterlichové.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WIEBUS, Hans-Otto. Sekty a lovci duší : lexikon náboženských sekt a ezoteriky. Vyd. 1. vyd. Plzeň: Nava, 2006. 295 s. ISBN 80-7211-224-4. S. 51–52. 
  2. BOBERSKI, HEINER 1950-. Das Engelwerk Theorie und Praxis des Opus Angelorum. [2. Aufl.]. vyd. Salzburg: [s.n.] 329 s. ISBN 978-3-7013-0854-5.