Aljašská dálnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aljašská dálnice
Základní údaje
ProvozovatelAlaska Department of Transportation & Public Facilities
British Columbia Ministry of Transportation and Infrastructure
Yukon Department of Highways and Public Works
Celková délka2 174,7 km
    v provozu:2 174,7 km
StátKanadaKanada Kanada
Region
Geodata (OSM)326897, 8848220 OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mapa Aljašské dálnice z roku (červeně)

Aljašská dálnice (anglicky Alaska Highway) vede z Dawson Creek (Britská Kolumbie) do Delta Junction (Aljaška) přes Whitehorse (Yukon). Původní délka silnice při dokončení v roce 1943 byla 2451 km (1523 mil). Historický konec je na křižovatce s Richardson Highway blízko dnešního milníku 1422 v Delta Junction 160 kilometrů jihozápadně od Fairbanks.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Návrh zbudovat silnici se objevil už ve třicátých letech, ale protože by pro Kanadu neměl přílišný prospěch, ustoupil do pozadí. To se změnilo po útoku Japonska na Pearl Harbor a jejich vylodění na dvou Aleutských ostrovech,[1] kdy potřebovaly Spojené státy podpořit vojenské základny na Aljašce, odkud mj. plynula největší část zásob pro Sovětský svaz (díky Zákonu o půjčce a pronájmu). Bylo proto třeba nějak spojit USA s Aljaškou. Jako nejjednodušší varianta se zdála pozemní komunikace přes kanadské území. Proto začala americká armáda budovat silnici ve čtyřech hlavních směrech – z Delta Junction jihovýchodně ke spojce v Beaver Creek, z druhé strany z Dawson Creek a potom na východ i západ z Whitehorse. Východní části se spojily na 588. míli v místě dnes známém jako Contact Creek. Silnice byla oficiálně dokončena 28. října 1942, ačkoli první vozy se po ní projely až v roce 1943.

Nultý milník v Dawson Creek

Poválečné období[editovat | editovat zdroj]

Po válce zaplatila kanadská vláda Spojeným státům 123 500 000 $ za výstavbu Aljašské dálnice a několika odboček i přes značné poškození. Od této doby se silnice postupně opravuje. Od roku 1947 byla celkově zkrácena o 55 kilometrů, protože dříve kličkující trasa (z důvodu obrany proti bombardování) byla na mnohých úsecích narovnána. Od roku 1949 vychází pravidelně ročenka The Milepost, informující o Aljašské dálnici a dalších silnicích v severozápadní Kanadě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KNORR, Ivan. Alaska Highway. Země světa. 3.12.2020, roč. 19, čís. 12, s. 64–67. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]