Alex Garland

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alex Garland
Rodné jménoAlexander Medawar Garland
Narození26. května 1970 (53 let)
Spojené království Londýn
Občanstvíbritské
ZeměSpojené království
Alma materManchesterská univerzita (do 1992)
Povolánífilmový režisér, scenárista, spisovatel, autor počítačových her
Aktivní roky1996–dosud
ChoťPaloma Baeza[1]
RodičeNicholas Garland[2] a Caroline Medawar Garland[2]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alex Garland (* 26. května 1970, Londýn, Spojené království) je britský spisovatel, scenárista a režisér, autor románu Pláž a režisér filmů Ex machina nebo Civil War.

Život[editovat | editovat zdroj]

Alexander Medawar Garland se narodil 26. května 1970 v Londýně psycholožce Caroline (rozené Medawar) a politickému ilustrátorovi a karikaturistovi Nicholasi Garlandovi. Má mladšího bratra a dva starší nevlastní sourozence. Garland studoval na University College School na Hampsteadu, později absolvoval manchesterskou univerzitu v oboru dějin umění.[3]

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Proslavil se jako spisovatel, později scenárista a režisér filmů, ale také jako autor počítačových her.

Spisovatel[editovat | editovat zdroj]

Jeho první román Pláž byl vydán v roce 1996 a později byl zfilmován Danny Boylem.[4] Úspěšný utopický román je založen na autorových cestách po Evropě a Thajsku s důrazem na hledání svobody, objevování nedotčených koutů a drogovou kulturu. Druhým románem se stal Tesseract (The Tesseract, 1998), který se odehrává ve filipínské Manile a je pojat postmodernistickým způsobem nelineárního vyprávění. Jeho posledním vydaným románem je The Coma (2004).

Scenárista[editovat | editovat zdroj]

Garland se zapsal do povědomí jako scenárista postapokalyptického filmu Dannyho Boyla 28 dní poté. Jejich třetí spoluprací byl snímek Sunshine. Napsal také scénáře k počítačovým hrám Enslaved: Odyssey to the West (2010) a Dmc: Devil May Cry (2013). Je autorem scénářů ke všem svým filmům.

Režisér[editovat | editovat zdroj]

Filmovým debutem Alexe Garlanda je snímek Ex machina z roku 2014, který pojednává o etických otázkách vědy a umělé inteligence. Natočil kromě řady filmů také seriál Devs pro televizní stanici Hulu. Snímky Anihilace a Men nezískaly takový divácký a komerční ohlas, jako jeho filmový debut. V roce 2024 bude uveden postapokalyptický snímek Občanská válka (Civil War) s Kirsten Dunst v hlavní roli.[5]

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. [cit. 2019-12-06]
  2. a b Dostupné online.
  3. Alex Garland - Literature. literature.britishcouncil.org [online]. [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. 
  4. GLUCKMAN, Ron. Hip author Alex Garland talks about The Beach. www.gluckman.com [online]. [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. 
  5. GROBAR, Matt. ‘Civil War’ Trailer & Release Date: America Becomes A Battleground In Alex Garland’s A24 Pic Starring Kirsten Dunst, Wagner Moura & Cailee Spaeny [online]. 2023-12-13 [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. KIT, Borys. Zombie Sequel ’28 Years Later’ Lands at Sony (Exclusive) [online]. 2024-01-31 [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]