Akrobatické lyžování

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Akrobatické lyžování (anglicky Freestyle skiing) je sport, který se skládá ze šesti olympijských disciplín: akrobatické skoky, jízda v boulích, skikros, slopestyle, U-rampa a big air. Dříve mezi ně spadal i balet na lyžích (acroski), který už ale není pořádán na vrcholové úrovni.

Počátky akrobatického lyžování v Česku[editovat | editovat zdroj]

Ve dnech 22. a 23.9.1984 bylo prvně v historii Československého sportu vzato na oficiálních místech na vědomí akrobatické lyžování jako rovnocenné sportovní odvětví a byly podniknuty první kroky k oficiálnímu schválení tohoto sportu v ČSSR. Stalo se tak na zasedání předsednictva výboru Svazu lyžování ÚV ČSTV v Banské Bystrici ve dnech 22–23. září 1984 – byly vydány první pokyny ohledně masového rozvoje LA, její organizace a řízení.

Disciplíny akrobatického lyžování[editovat | editovat zdroj]

Všechny disciplíny jezdí jak muži tak ženy. Každé 2 roky se koná mistrovství světa a existuje i světový pohár. Na Zimních olympijských hrách 2010 se i skikros stal olympijskou disciplínou. Již předtím se olympijskými sporty staly akrobatický sjezd neboli jízda v boulích (anglicky moguls, 1992) a akrobatické skoky (anglicky aerials, 1994). Na Zimních olympijských hrách 2014 se nově objevil také slopestyle a závody na U-rampě (anglicky half-pipe).[1] Na ZOH 2022 bude nově zařazena disciplína big air (jiná varianta akrobatických skoků).[2]

Jízda v boulích (akrobatický sjezd)[editovat | editovat zdroj]

Závodní trať je rozdělená na sekce s boulemi a 2 skoky. Závodníci musí sjet nejen rychle (20 % výsledku) a odskákat kvalitní triky na skocích (taktéž 20 % výsledku), ale hlavně musí boulemi projet technicky čistě, bez pádu, úhledně a s lehkostí (60 % výsledku). ČR špičkově reprezentovali Nikola Sudová a Daniel Honzig.

Akrobatické skoky[editovat | editovat zdroj]

Závodníci skáčou na speciálních můstcích a předvádí skoky s manévry, salta a salta s vruty. Rozhodčí hodnotí provedení, výšku a délku skoku a dopad. Známka je pak násobena koeficientem obtížnosti skoku. Nejúspěšnější český reprezentant historie je Aleš Valenta.

Skikros[editovat | editovat zdroj]

Skikros je disciplína, kde se 4 nebo 6 závodníků pustí ze svahu dolů a na točité trati se každý snaží dojet do cíle dřív než soupeř – nejrychlejší vyhrává. Českou republiku mimo jiné reprezentoval několikanásobný mistr světa Tomáš Kraus.

Slopestyle[editovat | editovat zdroj]

Slopestyle (jízda ve snowparku) je disciplína, při níž závodník sjíždí trať s umělými překážkami, na nichž se snaží udělat co největší množství co nejobtížnějších triků. Důraz je kladen na různorodost triků, která má při hodnocení přednost před opakováním jednoho vysoce obtížného triku.

U-rampa[editovat | editovat zdroj]

Při jízdě v U-rampě závodníci sjíždí hluboké koryto s cca 5 metrů vysokými stěnami a snaží se při každém skoku získat body za co nejobtížnější triky.

Paralelní jízda v boulích[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Akrobatické lyžování [online]. Český olympijský výbor [cit. 2018-01-31]. Dostupné online. 
  2. Future Games sports programmes full of passion and excitement – Olympic News [online]. International Olympic Committee, 2018-07-25 [cit. 2018-09-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]