Agamemnonova maska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Agamemnonova maska

Agamemnonova maska je jednou z nejslavnějších antických památek, často zvanou „Mona Lisa prehistorie“.[1][2][3] Jde o zlatou pohřební masku objevenou ve starořeckých Mykénách. Masku dnes vlastní Národní archeologické muzeum v Athénách. Při svých vykopávkách ji objevil německý archeolog Heinrich Schliemann v roce 1876. Domníval se, že objevil hrobku mykénského krále Agamemnóna, vůdce Achájů v Homérově Iliadě a odtud i stále užívané označení artefaktu. Schliemann objev kdysi považoval za důkaz, že trójská válka v Iliadě byla skutečnou historickou událostí. Na konci 20. století se objevily pochybnosti o pravosti masky naznačující, že Schliemnann nechal masku vyrobit a vložit do vykopávek. Argumentace odborníků Williama Caldera III. nebo Davida Trailla je založena na rozdílu mezi Agamemnonovou maskou a dalšími maskami nalezenými v mykénských hrobech. Jako jediná mykénská maska má například plnovous.[4] Současný hlavní proud archeologie považuje masku za starověkou, ale vesměs odmítá, že by hrob i maska mohly patřit králi Agamemnónovi, považuje je totiž asi o 300–400 let starší (16. století př. n. l.). Nejstarší datace míří až k roku 2500 př. n. l. Spolu s Tutanchámonovou maskou každopádně zůstává jedním z největších symbolů starověku a archeologie jako takové.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mask of Agamemnon na anglické Wikipedii.

  1. KNEBEL, Don. Column: The Mona Lisa of prehistory. Current [online]. 2018-11-13 [cit. 2023-09-07]. Dostupné online. 
  2. GERE, Cathy. The Tomb of Agamemnon. [s.l.]: Harvard University Press Dostupné online. ISBN 978-0-674-02170-9. DOI: 10.2307/j.ctvjhzpx1. 
  3. Mona Lisa starověku: Archeolog Heinrich Schliemann přiřkl zlatou masku mytickému králi Agamemnonovi. Ohromně se spletl. Extralife.cz [online]. [cit. 2023-09-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Is the Mask a Hoax? - Archaeology Magazine Archive. archive.archaeology.org [online]. [cit. 2023-09-07]. Dostupné online.