15 minut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
15 minut
Původní název15 Minutes
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
NěmeckoNěmecko Německo
Jazykyangličtina
čeština
ruština
řečtina
afrikánština
Délka120 min
Žánrakční / krimi / thriller
Scénář a režieJohn Herzfeld
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRobert De Niro
Edward Burns
Karel Roden
Kelsey Grammer
Avery Brooks
Melina Kanakaredes
ProdukceKeith Addis
David Blocker
John Herzfeld
Nick Wechsler
HudbaRob Dougan
Anthony Marinelli
J. Peter Robinson
KameraJean-Yves Escoffier
StřihSteven Cohen
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 24. března/25. června 2001
Produkční společnostNew Line Cinema
DistribuceNew Line Cinema
Rozpočet60 000 000 $
Tržby56 359 980 $
15 minut na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

15 minut je americký akční thriller z roku 2001, kde hrají Robert De Niro, Edward Burns nebo český herec Karel Roden. Roden zde dostal od režiséra Herzfelda prostor a má zde několik česky mluvených scén.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film začíná tím, že Emil Slovak a Oleg Razgul přijíždějí do Ameriky. Vracejí se, aby si vyzvedli svůj podíl z dávné loupeže. Jenže brzy zjistí, že peníze jsou dávno pryč. Rozhodnou se pomstít a jejich bývalý partner, po kterém žádají peníze, za to zaplatí životem. Emil smrtelně pobodá i jeho ženu. Oleg vše natáčí na novou kradenou kameru. Svědkem scény je sousedka, která stihne utéct. Emil celý dům vypálí, aby zločin skryl.

Vyšetřovatel žhářství Jordy Warsaw je ihned volán k případu. Na místo se dostává i známý detektiv Eddie Flemming. Je zaskočen brutalitou zločinu a způsobem, jakým byl zamaskován. Spojí se s kolegou ze žhářství a společně se vydávají po stopě zločinců. V první řadě potřebují najít svědkyni, která vraždu viděla. Jenže ji nehledají jen oni, ale i oba vrazi, které napadne, že by mohli materiál, který natočili, prodat do televize. Flemming sice dívku dostihne, ale tu už sledují zabijáci a najdou si také detektiva. Přijdou si pro něho domů a vyhrožují mu, že ho zabijí a výslednou nahrávku z vraždy prodají televizi.

Ukáže se, jaký je Emil psychopat, protože Flemminga opravdu zavraždí. Nahrávku prodá za milion dolarů Robertu Hawkinsonovi z Top Story. Warsaw a celá policie se rozčilují, že Hawkinson chce nahrávku zveřejnit.

Když je nahrávka vysílána, jsou Emil a Oleg v Planet Hollywood, jenže diváci v nich poznají vrahy a vypukne panika. Přijíždí Warsaw, Emila zatkne, zatímco Oleg uniká. Místo aby Warsaw vzal vraha na policejní stanici, zaveze ho do opuštěného skladiště, aby ho zabil. Policie však přijede včas a Emila odveze.

Emilovi všechno vychází podle plánu, je teď slavný a k tomu označený jako nepříčetný. Jeho právník přijímá práci za 30 % honoráře z výdělku Emilova příběhu.

Oleg na Emilův úspěch žárlí. Ví, že Emil nepříčetnost jen předstírá. Současně drží v rukou trumf: nahrávku, jak Emil vysvětluje Flemingovi pohnutky svých zločinů. Vyhledá Hawkinsona a video mu předá. Když Hawkinson Emilovi oznámí, že o jeho předstírání ví, Emil srazí policistu, střelí Olega a vezme si jako rukojmí Flemmingovu snoubenku. Policie ho však obklíčí a Warshaw ho tuctem ran střelí do hrudníku.

Jeden z policistů zjistí, že Oleg stále žije, a tak se policie vydá za ním. Tam však právě doznívá pár posledních slov ze snímku, který Oleg natočil, než se zabil.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Robert De Niro Eddie Flemming
Edward Burns Jordy Warsaw
Kelsey Grammer Robert Hawkins
Avery Brooks Leon Jackson
Melina Kanakaredes Nicolette Karas
Karel Roden Emil Slovák
Oleg Taktarov Oleg Razgul
Vera Farmiga Daphne Handlová
John DiResta Bobby Korfin
James Handy kapitán Duffy
Darius McCrary Tommy Cullen
Bruce Cutler sám sebe
Charlize Theronová Rose Hearn
Kim Catrall Cassandra
David Alan Grier lupič
Vladimir Mashkov Milos Karlov
Irina Gasanova Tamina Karlova
Anton Yelchin chlapec v hořící budově
Gabriel Casseus Unique

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]