Přeskočit na obsah

Židovský hřbitov v Hliníku nad Váhom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Židovský hřbitov v Hliníku nad Váhom
Lokalita
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajŽilina
OkresBytča
ObecHliník nad Váhom
Zeměpisné souřadnice
Map
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Židovský hřbitov v Hliníku nad Váhom se nachází severně od obce na okraji lesíku, na břehu vážského kanálu. Hřbitov je obdélníkového tvaru a v minulosti ohrazen, ze západní strany jsou malé zbytky kamenné zdi, z jižní části je chráněn od cesty náletovými dřevinami; na východní straně bývala vstupní brána a malá branka, po kterých zůstaly jen betonové sloupy. Dominantou hřbitova je neoklasicistická hrobka rodiny barona Leopolda Poppera von Podhragy (jeho tělo se však v hrobce nenachází[1][2]), zakladatele pivovaru v Bytči. Dlouhá léta nebyl udržován a také byl místem činnosti vandalů, zlodějů náhrobních kamenů a vykrádačů hrobek. Dnes je v katastrofálním stavu - náhrobky jsou porozbíjené, rozkradené, poválené a zatlačené do země.[3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MALÝ, Viktor. Tradície po slovensky: Pivo áno, ale postarať sa o hrobku zakladateľa pivovaru nie!. PLUS7DNÍ [online]. News and Media Holding, 2016-11-14 [cit. 2022-11-01]. Dostupné online. 
  2. Netradičná chátrajúca hrobka - Hrobka baróna Poppera [online]. Urbex vychádzky s Ivanou, 2022-03-19 [cit. 2022-11-01]. Dostupné online. 
  3. FEILER, Jozef. Židovský cintorín Hliník nad Váhom [online]. Žilina Gallery [cit. 2022-04-19]. Dostupné online. 
  4. Židovský cintorín v Hliníku nad Váhom pri Bytči [online]. Turistika.cz, 2011-05-14 [cit. 2022-04-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]