Žale

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Centralno pokopališče Žale, Ljubljana
Základní informace
ArchitektiJože Plečnik (smuteční síň) a Edvard Ravnikar (kostnice)
Výstavba1906
Poloha
AdresaMěstská občina Lublaň, SlovinskoSlovinsko Slovinsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žale, původním názvem Zahrada Všech svatých, je komplex třinácti menších chrámů ve slovinském hlavním městě Lublani, jejichž autorem je architekt Jože Plečnik. Byl vystavěn v letech 1938–1940.

Autorův záměr byl vytvořit pohřebiště, které zároveň bude působit uklidňujícím dojmem, proto pro všechny prvky volil bílou barvu.

Na pohřebišti se rozkládá třináct chrámových staveb a řada doplňků – svatyňky, lavičky, fontánka, lampy i další drobné prvky.
Plečnik chtěl oslabit žal i tím, že zaměstnanci pohřební služby měli být oblečeni v bílém (tento záměr neprosadil)[1] Za monumentálním vchodem jsou jednotlivé chrámy rozmanitých tvarů nepravidelně rozmístěny. Prostor, který v půdorysu připomíná dva na sebe navazující trojúhelníky, uzavírá budova s truhlářskou dílnou na výrobu rakví. Ta je zdobena reliéfy různých postav včetně sv. Ludmily a sv. Václava.

Pohřebiště vznikalo v letech 1938–1940 na základě potřeb rychle se rozrůstající Lublaně. Architektův záměr byl ještě ambicióznější, ale vzhedem k válečným událostem už nebyl další rozvoj ekonomicky únosný.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PRELOVŠEK, Damjan: Josip Plečnik – život a dílo, Era – vydavatelství 2002, s. 25.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]