Źródło Marii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Źródło Marii
Základní informace
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
Pomořské vojvodství, PolskoPolsko Polsko
Úmoří, povodí
Kacza
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Źródło Marii (česky Mariino zřídlo) je potok a pravostranný přítok řeky Kacza v Gdyni v Pomořském vojvodství, který patří do úmoří Baltského moře.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Źródło Marii pramení v mokřadu Kocie Łąki (Zarosłe Łąki) v jižní části Trojměstského krajinného parku (Trójmiejski Park Krajobrazowy) v gdyňské čtvrti Wielki Kack. Nejprve teče severním směrem a potom se stáčí severovýchodním směrem do mokřadu Krowie Bagno (Zarosłe Łąki) a následně opět severním směrem a protéká propustkem pod železniční tratí a opouští Trojměstský krajinný park. Pak se do něj zleva vlévá bezejmenný potok poblíže kapličky Źródło Marii, potok podtéká rychlostní silnici S6 a teče pod západním svahem Lisie Góry s výškou 139 m n. m. Potom potok protéká obydlenou částí čtvrti Wielki Kack, na pravém břehu míjí kostel (Kościół św. Wawrzyńca w Gdyni), podtéká silnice na ulicích Wielkopolska a Chwaszczyńska a vtéká do gdyňské čtvrti Karwiny, kterou propustkem pod železniční tratí opouští. Tok pokračuje v gdyňské čtvrti Mały Kack, kde vstupuje do severní části Trojměstského krajinného parku, míjí retenční nádrž Krykulec, vstupuje do přírodní rezervace Rezerwat przyrody Kacze Łęgi a vlévá se zprava do řeky Kacza.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Kolem vodního toku vedou turistické stezky a cyklostezky.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Źródło marii - artykuły w serwisie Nasze Miasto. Gdynia Nasze Miasto [online]. [cit. 2021-10-09]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Gdynia, Krowie Bagno, Źródło Marii. wazki.pl [online]. [cit. 2021-10-09]. Dostupné online. 
  3. Trasy Źródło marii - Traseo.pl. www.traseo.pl [online]. [cit. 2021-10-09]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]