Šugovský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šugovský potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku5,0 km
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Košický kraj)
Úmoří, povodí
Bodva
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šugovský potok je potok v regionu Turňa, v západní části okresu Košice-okolí. Je to pravostranný přítok Bodvy, měří 5 km a je tokem V. řádu. Protéká údolím Šugov na katastrálním území města Medzev. Celá oblast údolí Šugovského potoka byla v minulosti známa výrobou železa v hamrech (více než 15), z nichž se dodnes zachovalo několik spolu se zbytky malých vodních nádrží.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení ve Volovských vrších, v podcelku Pipitka, na severozápadním svahu Šugovského vrchu (705,4 m n. m.) v lokalitě Pod Darážkou, v nadmořské výšce přibližně 485 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Od pramene teče nejprve na sever, vytváří oblouk ohnutý na východ, zleva přibírá přítok z oblasti Strážného a stáčí se severovýchodním směrem. Na JZ úpatí Strážného kopce (470,5 m n. m.) se stáčí na východ a protéká chatovou osadou. Následně se znovu stáčí na severovýchod, z pravé strany přibírá významný přítok (2,8 km) ze SSZ svahu Šugovského vrchu a na dvou úsecích se rozvětvuje na dvě ramena. Těsně před ústím vstupuje do Košické kotliny, do podcelku Medzevská pahorkatina, kde se zleva odděluje uměle vybudovaný náhon a hlavní koryto ústí VJV od centra Medzev v nadmořské výšce cca 290 m n. m. do Bodvy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Šugovský potok na slovenské Wikipedii.