Šimon Žlutický

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šimon Žlutický
Narození16. století
Rakovník
Úmrtí1626
Rakovník
Alma materPražská univerzita
Povoláníspisovatel
Znám jakoliterát, obchodník, písař, primátor
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Šimon Žlutický (16. století? Rakovník1626 Rakovník) byl český literát a obchodník v Rakovníku, kde zastával i funkce písaře a primátora.

Narodil se v Rakovníku, jeho otec brzo zemřel a o Šimona se starali David Crinitus z Hlavačova a Jan Malinovský jako jeho poručníci. Absolvoval pražskou univerzitu a od roku 1589 působil jako druhý rakovnický písař (prvním byl David Crinitus). Později se stal i primátorem města, kromě toho provozoval obchod se stavebním materiálem a půjčoval peníze. Byl také kulturně činný, propagoval český jazyk a tajně sympatizoval s Jednotou bratrskou. Žlutického druhá žena Sibyla po jeho smrti odmítla přestoupit ke katolictví, zřekla se dědictví a odešla z Rakovníka za hranice země.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BÍLKOVÁ, Michaela. Rakovnický humanismus. Plzeň, 2018 [cit. 2020-02-03]. Bakalářská práce. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta pedagogická. Vedoucí práce Mgr. Jiří Novotný. s. 26. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VONDRÁŠEK, Josef. Primátor Šimon Žlutický a Rakovník na počátku 17. století. Ústí nad Labem, 2017 [cit. 2020-02-03]. 62 s. Bakalářská práce. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Mgr. Vilém Zábranský, Ph.D. Dostupné online.