Šalomoun III. Etiopský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šalomoun III. Etiopský
Narození18. století
Úmrtí1827
Povolánípolitik
DětiIyasu IV
RodičeTekle Haymanot II
RodŠalomounovci
Funkcehabešský císař (1796–1799)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Šalomoun III. byl etiopský císař, vládnoucí od 20. května 179615. července 1797 a poté ještě velmi krátce od 20. května 1799. Šalomoun III. byl synem císaře Tekle Hajmanota II.

Šalomoun III. byl velkou měrou pouze loutkou, dosazenou na císařský trůn rasem Wolde Selassiem a rasem Mare'edem. Další rok strávil bojem se svým soupeřem, bývalým císařem Tekle Gijogisem. Zatímco byl císař plně zaměstnán soubojem se svým předchůdcem na trůnu, město Gondar bylo obsazeno povstalcem Asseratem, který však vojensky neměl na to, dobýt hlavní město a omezil své ničení na vypálení majetku Tekle Gijogise v Gondaru. Šalomoun III. byl donucen odplout do Gondaru a dále hledat útočiště v Aksumu, kde žil pod ochranou rase Wolda Selassie. Jeho vláda byl krátce obnovena roku 1799.

Šalomoun III. umírá roku 1827 v Gondaru. Jeho manželka Altash, dcera Aliho Gwangula, guvernéra v Begamderu, na světě zanechá syna, budoucího císaře Jošuu IV.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Salomon III of Ethiopia na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Richard P.K. Pankhurt, History of Ethiopian Towns (Wiesbaden: Franz Steiner Verlag, 1982), p. 177.
  • E. A. Wallis Budge, A History of Ethiopia: Nubia and Abyssinia, 1928 (Oosterhout, the Netherlands: Anthropological Publications, 1970), p. 479.

Související články[editovat | editovat zdroj]