Přeskočit na obsah

Šablona:Validuj geosouřadnice/doc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Validuj geosouřadnice ověřuje vzdálenost bodu ze zadaných souřadnic od bodu ze souřadnic na Wikidatech. Článek je kategorizován do příslušné údržbové kategorie, pokud jejich odchylka přesahuje 100 m.

{{Validuj geosouřadnice|šířka|délka}}

Vstupy[editovat zdroj]

Předpokládá dva zadané číselné údaje geosouřadnice jednoho bodu předané přímo do volání šablony. Pokud zároveň nejsou geosouřadnice ani na Wikidatech, zakategorizuje se do kategorie:Údržba:Články objektů bez souřadnic. Pokud něco zadáno je, ale nečíselné, zahlásí se chyba.

Další dva číselné údaje druhého geobodu si šablona bere z Wikidat. Wikidata do výpočtu poskytují dvě desetinná čísla, ačkoli se tam při zadávání hodnoty vyplňují v DMS formátu. Pokud tam hodnoty zadány nejsou, zakategorizuje se do kategorie:Údržba:Bez souřadnic na Wikidatech.

Jako hlavní vstup bere název stránky místopisného článku, tedy jinde nebude fungovat, jinde nelze vyzkoušet. Klíčová je přítomnost {{#property:P625}} („zeměpisné souřadnice“). Tato vlastnost navíc musí mít pro daný článek o místě vyplněná data: Např. Beringen má na Wikidatech položku wikidata:Q242407, tam má stránka uvedené i své mezijazykové odkazy. Musí tam však také mít vyplněnou vlastnost se souřadnicemi.

Funguje pouze pro místopisné články, stránky z hlavního jmenného prostoru Wikipedie. Jiné stránky své geosouřadnice mít nastavené nemívají.

Přesnost výpočtu[editovat zdroj]

Počítá vzdálenosti 2D bodů ve 3D prostoru na aproximovaném kuloplošném povrchu Zeměkoule.

Výsledná spočítaná vzdálenost je ovlivněna nedokonalostí údaje o nadmořské výšce: ta totiž není zohledňována. Počítá se ve 2D, jen ze dvou vstupních číselných údajů pro každý z obou porovnávaných geografických bodů. Jde tedy i idealizovaný případ, výsledek je ovlivněn rozdílem skutečnou pozicí bodu na povrchu Země a jeho výšce oproti ve výpočtu použitému údaji o velikosti poloměru Země.

Výpočet zohledňuje kulovitost Země: nejde jen o pouhou aproximaci na rovinnou plochu, ba ani na válcovou plochu, ale skutečně o povrch koule. Výsledky tedy budou dostatečně přesné i při větších vzdálenostech, kdy už se kulovitá zakřivenost reálně projeví: Počítá se s ní. Spočítaný výsledek pak není délkou tělesové tětivy, nýbrž povrchového oblouku.

Výsledný efekt - zatřiďování[editovat zdroj]

Automaticky řadí, podle případu, do různých kategorií:

Související šablony[editovat zdroj]

Související články[editovat zdroj]