Římskokatolická farnost Rudoltice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Římskokatolická farnost Rudoltice
Fara v Rudolticích.
Fara v Rudolticích.
Základní údaje
Církevřímskokatolická
Vikariátorlickoústecký
Diecézekrálovéhradecká
Provinciečeská
AdministrátorMgr. Ing. Josef Macháček
(in materialibus)
Administrátor excurrendoR.D. Dr. Zbigniew Czendlik
(in spiritualibus)
Území farnosti
Rudoltice
Kontakt
Adresa sídlaŘímskokatolická farnost
Č. p. 1
561 25 Rudoltice
Webové stránkywww.farnost.rudoltice.info
E-mailrkfarnost.rudoltice@centrum.cz
Datová schránka3rgir6m
IČO49314602 (VR)
Externí odkazy
Databáze Ministerstva kultury České republiky
Údaje v infoboxu aktuální k 09/2019
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolická farnost Rudoltice je územním společenstvím římských katolíků v orlickoústeckém vikariátu královéhradecké diecéze.

O farnosti[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rudoltice jsou doloženy jako farní obec (tj. ves s plebánií) v roce 1350. Konkrétnější zmínky o místní duchovní správě jsou pak poprvé doloženy k roku 1439. Původní farní kostel byl dřevěný a sloužil svému účelu až do závěru 18. století, kdy přestal potřebám farnosti vyhovovat. V roce 1799 byl vyhotoven projekt kostela nového, který pak byl také vystavěn. Stavba nového kostela byla realizována v letech 18041809. K jeho stavbě byl částečně použit materiál z ruiny rudoltického Nového zámku, který v 18. století (krátce po svém dokončení) 2x vyhořel a poté byl z větší části zbořen. Na stavbu kostela bylo druhotně použito zámecké zdivo. Kostel byl v užívání schopném stavu zřejmě již v roce 1807, neboť tehdy byl zbořen původní dřevěný kostel.

Farnost měla sídelního duchovního správce až do roku 1975. Poté byla přičleněna ex currendo k Lanškrounu. V roce 1992 byl farní kostel opětovně vysvěcen po generální rekonstrukci. V roce 1993 byl do farnosti ustanoven trvalý jáhen, který se zároveň stal jejím materiálním administrátorem (tzv. administrátor in materialibus). Duchovní správu převzal Dr. Zbigniew Czendlik, ustanovený do Lanškrouna. Ten však později přenechal duchovní službu kněžím-penzistům z charitního domova v Albrechticích u Lanškrouna, ač nominálně mu duchovní správa (resp. pověření ke kněžským funkcím v Rudolticích) zůstala zde i nadále.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Ve farnosti Rudoltice působí trvalý jáhen, který je zároveň jejím materiálním administrátorem. Duchovním správcem je děkan z Lanškrouna.

Seznam kostelů a kaplí ve farnosti, pořad bohoslužeb
Fotografie Kostel Místo Bohoslužba Poznámka
Kostel sv. Petra a Pavla Rudoltice neděle 11.00 farní kostel

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]