Čikasavové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Čikasavové jsou původní obyvatelé Southeastern Woodlands ve Spojenývh státech amerických . Jejich tradiční území byly oblasti severní Mississippi v severozápadní a severní Alabamě, západní Tennessee a jihozápadní Kentucky.[1] Jejich jazyk je klasifikován jako člen muskogeské jazykové rodiny. V současnosti jsou organizováni jako federálně uznávaný národ Čikasavů .

Čikasavové mají příběh o příchodu, ve kterém se přestěhovali ze země západně od řeky Mississippi na severovýchod Mississippi, severozápad Alabamy, a do Lawrence County v Tennessee. Během koloniálního období měli kontakt s francouzskými, anglickými a španělskými kolonisty. Spojené státy považovaly Čikasavy za jeden z pěti civilizovaných kmenů jihovýchodu, protože přijali četné praktiky evropských Američanů.[2] Odporovali evropsko-americkým osadníkům pronikajícím na jejich území a byli donuceni americkou vládou prodat své tradiční pozemky na základě dohody podepsané v Pontotoc Creek roku 1832 a přestěhovat se do indiánského teritoria (Oklahoma) během doby odsunu Indiánů ve 30. letech 19. století.

Většina jejich potomků zůstává obyvateli Oklahoma.[2] Národ Čikasavů v Oklahomě je 13. nejpočetnějším federálně uznávaným kmenem ve Spojených státech amerických. Její členové jsou spřízněni s Čokty a sdílejí s nimi společnou historii.[3] Tradičně je příbuzenský systém řízen podle matrilineárního původu, ve kterém se dědičnost a původ sledují přes matku, nikoli otce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chickasaw na anglické Wikipedii.

  1. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. ISBN 9780736813655. (anglicky) 
  2. a b Chickasaws. Svazek Volume 6. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. [s.l.]: [s.n.] ISBN 978-0-8032-9349-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]