Československý film

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Československý film
Vznik1962
Zánik1991
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Československý film (ČSF) byl státní podnik, který fungoval mezi lety 19621991. Jednalo se o hlavní podnik, který pod sebe integroval jednotlivé součásti filmového průmyslu v Československu.

Předchůdce[editovat | editovat zdroj]

Roku 1945 byla Benešovým dekretem česká kinematografie znárodněna. Roku 1948 vznikla organizace Československý státní film, která fungovala do období politického tání v roce 1956. V roce 1957 vznikla Hlavní správa Československého státního filmu, ze které pak v roce 1962 vznikl státní podnik Československý film. Nově měl podnik samostatný rozpočet a sám hospodařil.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Podnik vznikl vládním nařízením ze dne 2. února 1962.[1] V něm vláda Československé socialistické republiky definovala Československý film jako výrobní hospodářskou jednotku kulturního charakteru. Je zde ustanoven jako samostatná organizace v rámci ministerstva školství a kultury a má celostátní působnost. ČSF tvoří Ústřední ředitelství Československého filmu jako nadpodniková hospodářská organizace spolu s podřízenými hospodářskými organizacemi. Ústředního ředitele jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra školství a kultury. Základním úkolem Ústředního ředitelství ČSF mělo být organizovat, řídit, koordinovat a kontrolovat tvorbu filmů a jejich úpravu, laboratorní zpracování, půjčování a dovoz filmů, jejich archivaci a dokumentaci a obstarávat technické potřeby.

Podniky Československého filmu[editovat | editovat zdroj]

Ředitelé ČSF[editovat | editovat zdroj]

Prvním ředitelem ČSF se stal Alois Poledňák, který funkci vykonával už od roku 1957 v rámci Ústřední správy Československého státního filmu. Jeho liberalizační tendence mu nicméně znemožnily působit ve funkci po vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, proto je v roce 1968 vyměněn za Jiřího Purše, který je dodnes považován za rozporuplnou osobnost. Na jednu stranu platil za normalizačního kádra, na stranu druhou ale například mapoval československou kinematografii v knižních publikacích. Purš funkci opustil až roku 1987, tedy v období probíhající perestrojky. Není veřejně dohledatelné, kdo se stal dalším ústředním ředitelem ČSF.

Zánik[editovat | editovat zdroj]

Státní podnik včetně ústředního ředitelství zanikl roku 1991, jednotlivé podniky byly postupně zprivatizovány.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední ředitelství Československého filmu [online]. The National Film Archive [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky)