Český soběstačný dům

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Český ostrovní dům)

Český soběstačný dům je název českého architektonického projektu zaměřeného na výzkum a stavbu budov v různé míře soběstačnosti.[1]  Jeho posláním je urychlení nástupu udržitelnějších technologií do domácností a budov. Projekt identifikuje možnosti užití dílčích technologických prvků v běžné zástavbě k docílení šetrnějšího provozu. Český soběstačný dům vytváří plně funkční, pokroková a důmyslná řešení soběstačných a vysoce šetrných budov. Cílem je inspirovat veřejnost, zajistit větší zájem, a tím pádem i více aplikací takových řešení na trhu.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Projekt vznikl v únoru roku 2016 z iniciativy Pavla Podruha a úzké skupiny technických profesionálů, kteří se rozhodli utvořit platformu, jejíž posláním je akcelerace nástupu udržitelnějších technologií (primárně elektrická energie, voda, vzduch, materiály) do běžných domácností a budov. Během krátké doby se kolem projektu utvořil širší tým skládající se z výjimečně talentovaných studentů architektury/stavitelství a špičkových profesionálů. Všichni společně studují možnosti dalšího evolučního kroku stavby domova, udržitelněji zachovávajícího současný standard životní úrovně. Český soběstačný dům získal ocenění za společenskou prospěšnost SDGs Award od OSN a A-CSR, cenu za energetické inovace Energy Globe Award a nejvyšší ocenění Evropské komise, tzv. EU Sustainable Energy Award.

Studentská soutěž[editovat | editovat zdroj]

V rámci své filozofie projekt Český soběstačný dům vytvořil stejnojmennou, každoroční soutěž pro bakalářské a magisterské studenty architektury.[3]  Soutěž probíhá na fakultě stavební a fakultě architektury ČVUT v Praze, na VŠTE v Českých Budějovicích, na fakultě stavební a fakultě architektury VUT v Brně, na UMPRUM v Praze, na fakultě stavební VŠB-TU Ostrava a na FUA v Liberci a pod záštitou Ministerstva životního prostředí a Ministerstva průmyslu a obchodu. Soutěž Český soběstačný dům je největší studentskou architektonickou soutěží svého druhu v ČR. Soutěž produkuje neotřelé koncepty moderních šetrných staveb v různých velikostech/podobách a zveřejňuje jejich návrhy zdarma pro širokou laickou i odbornou veřejnost.[4]

Realizace[editovat | editovat zdroj]

Přední odborníci z jednotlivých oborů, které se v běžné budově propojují, tedy např. architektura a konstrukce budov, energetické zdroje, technické systémy (větrání, vytápění, příprava teplé vody, chlazení), vodní hospodářství, chytré řízení a regulace nebo zacházení s odpady, spolu s nadějnými talenty vybranými ze soutěže realizují první ze dvou reálných, veřejně přístupných prototypů krajní varianty soběstačnosti, tedy dům kompletně odpojený od inženýrských sítí (off-grid).[5] Vzniká tak velké množství dílčích řešení aplikovatelných v běžné zástavbě a rekonstrukcích. Český soběstačný dům veškerou dokumentaci k tomuto domu zdarma zveřejní k replikaci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český ostrovní dům: studenti staví udržitelně. Asociace společenské odpovědnosti A-CSR [online]. [cit. 2016-10-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-31. 
  2. WWW.FTSUN.CZ, FT Sun s.r.o. - info@ftsun.cz -. ČESKÝ OSTROVNÍ DŮM. ČESKÝ OSTROVNÍ DŮM [online]. [cit. 2016-10-31]. Dostupné online. 
  3. Podruh: Chci, aby studenti vyzvali normy na souboj a navrhli soběstačný a šetrný dům - Ekolist.cz. Ekolist.cz. Dostupné online [cit. 2016-10-31]. 
  4. WEBMASTER@BUDEJCKADRBNA.CZ, TRIMA CB Advertisement,. Vzal veškeré úspory a vsadil na budoucnost architektury. Ze sna se stává skutečnost. Budějcká drbna [online]. [cit. 2016-10-31]. Dostupné online. 
  5. PĚNIČKOVÁ, Barbora. Ostrovní dům v Česku? Ze studentské soutěže vzejde soběstačná stavba 'na samotě u lesa'. Hospodářské noviny. 2016-07-14. Dostupné online [cit. 2016-10-31]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]