Přeskočit na obsah

Čermákova naučná stezka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čermákova stezka
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čermákova naučná stezka, nazývaná také jen Čermákova stezka, je naučná stezka či cyklostezka na území vesnic Kružberk, Svatoňovice a Staré Těchanovice v okrese Opava v Moravskoslezském kraji. Nachází se také u vodní nádrže Kružberk na řece Moravice v pohoří Vítkovská vrchovina v Horním Slezsku.[1][2][3]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Čermákova naučná stezka byla otevřena 5. října 2013, má délku cca 5,2 km a vede podél obou břehů řeky Moravice, údolím Moravice a také podél kostela svatého Petra a Pavla z první poloviny 14. století, cvičných skal, po přehradní hrázi vodní nádrže Kružberk a kolem Davidova mlýna s možností občerstvení. Je pojmenovaná po Ing. Dr. tech. Janu Čermákovi (1903–1988) - staviteli vodní nádrže Kružberk a dalších významných vodních děl v Česku. Stezka je zaměřena na místní přírodu, historii, techniku, mlynářství a kulturu oblasti včetně osoby Jana Čermáka a dalších osob. Nachází se na ní 8 zastavení s informačními tabulemi.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Stezka je celoročně volně přístupná a navazuje na další turistické a cyklistické trasy. Zřizovatelem stezky je občanské sdružení Za rozvoj Kružberka.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b S.R.O, Altermedia. Davidův Mlýn, Staré Těchanovice 46, Česká republika. Davidův mlýn [online]. [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. 
  2. a b Čermákova naučná stezka v Kružberku. Kudy z nudy [online]. [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. 
  3. a b Čermákova stezka. Naučné-stezky.cz [online]. 2022-01-07 [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. 
  4. HRUŠKOVÁ, Jitka. Naučná stezka okolo Kružberku se otevře turistické veřejnosti. Deník.cz. 2013-10-04. Dostupné online [cit. 2024-06-03].